dc.contributor.author |
Горач, Ольга Олексіївна |
|
dc.contributor.author |
Вогнівенко, Людмила Петрівна |
|
dc.date.accessioned |
2025-05-15T06:43:22Z |
|
dc.date.available |
2025-05-15T06:43:22Z |
|
dc.date.issued |
2025-05 |
|
dc.identifier.citation |
Горач О.О., Вогнівенко Л.П. САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/10734 |
|
dc.description.abstract |
В статті розглянуто санітарно-гігієнічні вимоги до виробництва безглютенових про- дуктів харчування спеціалізованого призначення. Безглютенові продукти споживають не
лише люди з целіакією – генетичним захворюванням, при якому організм не може належ- ним чином перетравлювати і переробляти глютен, а й споживачі, які утримуються від
глютену через дієту. Виробництво спеціальних продуктів харчування потребує особливої
уваги фахівців галузі до дотримання санітарно-гігієнічних вимог, оскільки харчові під- приємства використовують одні й ті ж виробничі лінії для різних типів сировини, тому
навіть повністю безглютенові рецептури можуть містити залишки інгредієнтів з попе- редніх партій, що містять глютен. Тому перехресне забруднення є основною проблемою
у виробництві безглютенових продуктів харчування.
Для безглютенових продуктів використовується міжнародний стандарт Codex
Alimentarius (Кодекс Аліментаріус) верхня межа вмісту глютену в якому не повинна пере- вищувати 20 мг/кг. В Європейському Союзі діє Регламент ЄС 828/2014, що встановлює
вимоги до маркування продуктів, що містять менше 20 мг/кг глютену. Гігієнічні вимоги
до безглютенових продуктів також можуть бути впроваджені за допомогою міжнарод- них стандартів ISO: ISO 17025 – встановлює вимоги до компетентності лабораторій для
тестування продуктів на наявність глютену. ISO 22000 – це стандарт системи управління
безпечністю харчових продуктів, що охоплює всі аспекти безпечності продуктів, включа- ючи безглютенові продукти. Безглютенові продукти також можуть бути сертифіковані
Організацією з сертифікації безглютенових продуктів (GFCO), однією з найбільш визна- них органів сертифікації безглютенових продуктів, який видає сертифікати на продукти
з вмістом глютену менше 10 мг/кг. GFCO перевіряє не тільки те, чи містить продукт
глютен, але й усі етапи виробництва, включаючи постачальників сировини, переробку,
пакування та зберігання. Отже, використання стандартів дозволяє уникнути ризику пере- хресного забруднення при виробництві безглютенових продуктів харчування, а отже забезпечує контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог при їх виробництві. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Херсонський державний аграрно-економічний університет |
ru |
dc.relation.ispartofseries |
Технічні науки; |
|
dc.subject |
целіакія |
ru |
dc.subject |
санітарно-гігієнічні вимоги |
ru |
dc.subject |
стандарти |
ru |
dc.subject |
сертифікація |
ru |
dc.subject |
виробництво |
ru |
dc.subject |
безглютенова сировина |
ru |
dc.subject |
вироби спеціального призначення |
ru |
dc.title |
САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ |
ru |
dc.title.alternative |
Sanitary and hygienic requirements for the production of special-purpose products |
ru |
dc.title.alternative |
Sanitary and hygienic requirements for the production of special-purpose products |
ru |
dc.type |
Article |
ru |