Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Башинський, Ігор | |
dc.contributor.author | Клюцевський, Володимир | |
dc.contributor.author | Лопушинський, Іван | |
dc.date.accessioned | 2025-01-29T17:36:14Z | |
dc.date.available | 2025-01-29T17:36:14Z | |
dc.date.issued | 2025-01-21 | |
dc.identifier.citation | Ігор Башинський, Володимир Клюцевський, Іван Лопушинський // Механізми забезпечення продовольчої безпеки в умовах правового режиму воєнного стану та повоєнної відбудови України “Суспільство та національні інтересиˮ: журнал. № 1(9) 2025. - С. 315-325.DOI: 10.52058/3041-1572-2025-1(9)-315-325 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10387 | |
dc.description.abstract | У статті на підставі аналізу чинного законодавства України та реального стану справ розглядається забезпечення продовольчої безпеки в умовах правового режиму воєнного стану та повоєнного відновлення країни; з’ясовано, що наслідком збройної агресії є суттєве погіршенняпоказників доступності продовольчих товарів для населення та загальних показників продовольчої безпеки України; показано, що ситуація на ринку сільськогоспо-дарської продукції та споживчому ринку харчових продуктів стимулює розвиток негативних макроекономічних процесів у країні; з’ясовано, що невідкладним є також завдання з реформування системи державних резервів, призначених для задоволення потреб України в особливий період, страте-гічних потреб та надання гуманітарної допомоги, оскільки відсутність ефективно діючої системи державних резервів негативно впливає на продовольчу безпеку країни в особливий період; показано, що через збройну агресію сусідньої держави в Україні було втрачено частину виробничого потенціалу як у сфері безпосередньо виробництва сільськогосподарської продукції, так і у сфері її перероблення, частково або повністю зруйновано сталі ланцюги просування продукції; з’ясовано, що істотних змін зазнала й структура споживання харчових продуктів населенням - як за видами продуктів харчування,обсягами їх споживання, так і за географічним принципом. Через міграцію населення відбулося скорочення фонду внутрішнього споживання, що підвищило конкурентність у всіх сегментах внутрішнього споживчого ринку; водночас доведено, що Україна є однією з провідних аграрних держав світу, здатною забезпечити продовольством сотні мільйонів осіб на нашій планеті. Повноцінне відновлення функціонування агропромислового виробництва дасть змогу забезпечити не тільки стійку до загроз і викликів продовольчу безпеку України, але і позитивно вплине на стан продовольчих систем багатьох країн світу. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | ФОП «Жукова Ірина Віталіївна», | ru |
dc.subject | життєдіяльність людини,продовольство,структура споживання харчових продуктів, продовольча безпека, продовольча система, система державних резервів, ринки сільськогосподарської продукції, вироб-ничий потенціал, воєнний стан, повоєнне відновлення народного госпо-дарства, механізми державного управління. | ru |
dc.subject | human activity, food, structure of food consumption, food security, food system, system of state reserves, markets of agricultural products, production potential, martial law, post-war recovery of the national economy, state management mechanisms | ru |
dc.subject | Кафедра публічного управління, права та гуманітарних наук | ru |
dc.title | МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ | ru |
dc.title.alternative | MECHANISMS FOR ENSURING FOOD SECURITY IN THE CONDITIONS OF THE LEGAL REGIME OF THE MARTIAL STATE AND POST-WAR RECONSTRUCTION OF UKRAINE | ru |
dc.type | Article | ru |