Abstract:
У статті на підставі аналізу чинного законодавства України та реального стану справ розглядається забезпечення продовольчої безпеки в умовах правового режиму воєнного стану та повоєнного відновлення країни; з’ясовано, що наслідком збройної агресії є суттєве погіршенняпоказників доступності продовольчих товарів для населення та загальних показників продовольчої безпеки України; показано, що ситуація на ринку сільськогоспо-дарської продукції та споживчому ринку харчових продуктів стимулює розвиток негативних макроекономічних процесів у країні; з’ясовано, що невідкладним є також завдання з реформування системи державних резервів, призначених для задоволення потреб України в особливий період, страте-гічних потреб та надання гуманітарної допомоги, оскільки відсутність ефективно діючої системи державних резервів негативно впливає на продовольчу безпеку країни в особливий період; показано, що через збройну агресію сусідньої держави в Україні було втрачено частину виробничого потенціалу як у сфері безпосередньо виробництва сільськогосподарської продукції, так і у сфері її перероблення, частково або повністю зруйновано сталі ланцюги просування продукції; з’ясовано, що істотних змін зазнала й структура споживання харчових продуктів населенням - як за видами продуктів харчування,обсягами їх споживання, так і за географічним принципом. Через міграцію населення відбулося скорочення фонду внутрішнього споживання, що підвищило конкурентність у всіх сегментах внутрішнього споживчого ринку; водночас доведено, що Україна є однією з провідних аграрних держав світу, здатною забезпечити продовольством сотні мільйонів осіб на нашій планеті. Повноцінне відновлення функціонування агропромислового виробництва дасть змогу забезпечити не тільки стійку до загроз і викликів продовольчу безпеку України, але і позитивно вплине на стан продовольчих систем багатьох країн світу.