Abstract:
Фермерські господарства займають важливе місце в аграрній
економіці України як поширена організаційно-правова форма виробничої
діяльності, важливі товаровиробники продовольства, основа формування
середнього класу на селі, підвищення рівня та якості життя сільських жителів,
забезпечення зайнятості. Першочерговим етапом розробки заходів,
направлених на підвищення конкурентоспроможності, є оцінка її поточного
рівня. Результати оцінки конкурентоспроможності є підставою для аналізу
причин несприятливих тенденцій в її рівні і динаміці, а також при обробці
коригуючих заходів, у формуванні конкурентної стратегії фермерського
господарства. Основними методами оцінки конкурентоспроможності
фермерських господарств є: індикативний метод, метод ієрархій, метод різниць,
метод рангів, метод балів, конкурентних переваг, конкурентного статусу, які
дозволяють описати стан об’єкта, що досліджується, за допомогою усередненого
індексу відповідних характеристик, оцінити конкурентоспроможність
господарства виявивши слабкі й сильні його сторони відносно аналогічних
господарств, визначити рівень конкурентоспроможності господарства,
визначити підсумкову кількісну оцінку становища фермерського господарства в
конкурентній боротьбі у разі присутності декількох конкурентів.