Abstract:
У статті розглядаються питання, присвячені вивченню впливу біостимуляторів «Біо- гель» та «Хелафіт» в порівнянні з застосуванням мікродобрив бору та молібдену, оскільки
забезпечення населення екологічно чистими продуктами харчування дієтичної спрямова- ності, багатими протеїном є важливим питанням. Горох добре підходить для вирішення
цієї проблеми. Тому виникла потреба розробити елементи ресурсозберігаючої техноло- гії його виробництва із застосуванням невисоких доз добрив синтетичного походження
шляхом стимуляції дії азотфіксуючих бульбочкових бактерій з допомогою бактеріальних
і мікродобрив, які є дешевшими за мінеральні добрива, мало витратними при внесенні,
безпечними для людей та не шкодять довкіллю.
Завданням наших досліджень було встановлення особливостей росту та розвитку
різних сортів гороху під впливом біостимуляторів «Біогель» та «Хелафіт» в порівнянні
з мікроелементами бором та молібденом, а також впливу вказаних препаратів на продук- тивність культури.