Abstract:
Сучасний етап розвитку національної економіки України відзначається високим рів- нем самозабезпеченості основними видами продовольства. У 2020 р. рівень виробництва
до внутрішнього використання на території України по групі зернових культур становив
323,3 %, що свідчить про перевищення виробництва у 3,2 рази над обсягами споживан- ня на внутрішньому ринку. Круп’яна галузь, в аспекті забезпечення продовольчої безпеки
країни, є стратегічно важливою складовою зернового продовольчого ринку, проте потре- бує вирішення ряду важливих проблем у досягненні сталого розвитку, збільшенні обсягів
виробництва продукції та посиленні експортного потенціалу на світовому ринку. Вироб- ництво круп’яної продукції залишається проблемною галуззю у зерновому підкомплексі,
свідченням чого є значне коливання і високий рівень цін на основні види круп. Україна має
є значний потенціал сільськогосподарського виробництва, яке в змозі забезпечити галузі
переробної промисловості високоякісною сировиною. Розвиток ринку круп’яних культур
за рахунок нарощування об’ємів виробництва круп та удосконалення функціонування пе- реробної галузі має прямий вплив на продовольчий потенціал країни.