DSpace Repository

Переробка рослинних решток і їхній вплив на агроекологічний стан ґрунту

Show simple item record

dc.contributor.author Бреус, Денис
dc.contributor.author Білошкуренко, Олександра
dc.date.accessioned 2022-02-03T10:41:44Z
dc.date.available 2022-02-03T10:41:44Z
dc.date.issued 2021-12
dc.identifier.citation Бреус Д.С., Білошкуренко О.С. Переробка рослинних решток і їхній вплив на агроекологічний стан ґрунту. Таврiйський науковий вiсник. Серiя:Сільськогосподарські науки. Херсон, 2021. Вип. 122. С. 310-316.
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7845
dc.description.abstract Агротехнічний досвід сільськогосподарських підприємств передових країн світу, які спеціалізуються тільки на виробництві рослинницької продукції, показує, що значна частина у структурі посівів припадає на вирощування обмеженої кількості культур і значну їхню частку у структурі посівів у сівозмінах із короткими ротаціями. У таких виробничих умовах постійне використання корисних залишків попередників у сівозміні забезпечує збереження родючості ґрунтів та економію мінеральних добрив. Частини рослин, що використовуються для виробництва їжі, тканин або для задоволення потреб кормового виробництва, становлять меншу частину фітомаси, яку щорічно виробляє сільське господарство, причому основу становлять рослинні рештки. Кількість та якість рослинної маси, що надходить до ґрунту після різних культур, значною мірою визначає режим мінерального живлення, агрономічні власти- вості ґрунту і фітосанітарний стан. Сільськогосподарські культури внаслідок різних біологічних особливостей і технології вирощування неоднаково впливають на режим органічної речовини. Пожнивні залишки зазвичай є частинами рослин, що залишаються на полі після збирання та обмолочування врожаю. Протягом тривалого часу вони вважалися від- ходами, що потребують утилізації. Але за останні роки все більше виробників сіль- ськогосподарської продукції усвідомлюють важливість органічних решток для віднов- лення збіднілих на мікроелементи ґрунтів. Переробка рослинних решток підтримує фізичний, хімічний, біологічний стан ґрунту і покращує загальний екологічний баланс системи рослинництва. Поживні рештки є основним джерелом органічної речовини, доступної для рослин. Наприклад, вуглець (С) становить близько 40% від загальної сухої біомаси і є важливим компонентом для стабільності сільськогосподарських еко- систем, тому його нестачу у ґрунті через винесення сільськогосподарськими культу- рами здатні відновити пожнивні залишки, що покращує структуру і здатність ґрунту утримувати інші поживні речовини та воду. Окрім того, залишки забезпечують ґрунт калієм (K) і поживними елементами, які можуть бути недоступними в неорганічних добривах. Використання сидеральних добрив і пожнивних решток шляхом внесення їх у ґрунт є ключовим аспектом у зростанні продуктивності і врожаю сільськогосподар- ських культур. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject переробка рослинних решток ru
dc.subject сталий розвиток
dc.subject органічна речовина
dc.subject поживні речовини
dc.subject органічне землеробство
dc.title Переробка рослинних решток і їхній вплив на агроекологічний стан ґрунту ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account