DSpace Repository

Моніторинг хвороб рослин роду lavandula L.

Show simple item record

dc.contributor.author Марковська, О.Є.
dc.contributor.author Дудченко, В.В.
dc.contributor.author Cтеценко, I.I.
dc.date.accessioned 2022-01-27T22:43:11Z
dc.date.available 2022-01-27T22:43:11Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Марковська О.Є., Дудченко В.В., Стеценко І.І. Моніторинг хвороб рослин роду lavandula L.Таврійський науковий вісник. Серія Сільскогосподарські науки. Херсон, 2021. Вип. 122. С. 72-78. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7814
dc.description.abstract Ґрунтово-кліматичні умови Південного Степу України є придатними для вирощування понад 80 видів перспективних ароматичних (пряно-смакових, ефіроолійних) і лікарських рослин. Найбільш поширеними серед них є лаванда, лавандин, полин лимонний, гісоп лікарський, м’ята перцева, види чебрецю, монарди, базиліків, шавлії тощо, сировина яких використовується у фармацевтичній, парфумерно-косметичній і харчовій промисловості. З огляду на те що попит світового ринку лаванди та продукції з неї щороку збільшується, вирощування цієї культури набуває все більшої популярності на території України. Актуальним питанням є дослідження фітопатогенної мікрофлори та шкідливої ентомофауни в насадженнях представників роду Lavandula L. на території України. У наукових публікаціях іноземних учених є повідомлення про ураження лаванди збудниками бактеріального й вірусного походження, а також грибної етіології. В Україні рослини роду Lavandula L. уражуються збудниками септоріозу (Septoria lavandulae Desm.), фомозу (Phoma lavandulae Gabot) і рідше збудниками кореневих гнилей. З метою виявлення фітопатогенного комплексу мікроорганізмів у насадженнях Lavandula hybrida Rev. сорту Іній і Lavandula angustifolia Mill., сортів Синева Надії та Лідія, оригінатором яких є Інститут рису НААН України, упродовж 2020–2021 рр. здійснено моніторинг хвороб, за результатами якого встановлено їх поширення й розвиток. У 2020 році ураження рослин патогенними мікроорганізмами не спостерігали, а в літній період вегетації 2021 року рослини уражувалися збудником септоріозу – Septoria lavandulae Desm., що пов’язано зі сприятливими погодними умовами для розвитку фітопатогену (температура 20–25 оС і висока вологість повітря). Поширення хвороби на рослинах лаванди сортів Лідія та Синева Надії становило 38,0–39,5%, а лавандину сорту Іній – 17,5%. Ступінь ураження досліджуваних рослин становив 3 бали й 1 бал відповідно, що свідчить про слабке ураження. Порівнюючи лаванду й лавандин, відзначили переваги останнього не тільки за рівнем урожаю та виходом ефірної олії, а й за стійкістю до хвороб. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject патогени ru
dc.subject розвиток хвороби ru
dc.subject поширення хвороби ru
dc.subject урожайність ru
dc.subject ефірна олія ru
dc.subject pathogens ru
dc.subject disease development ru
dc.subject spread of diseases ru
dc.subject yield ru
dc.subject essential oil ru
dc.title Моніторинг хвороб рослин роду lavandula L. ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account