Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Марковська, О.Є. | |
dc.contributor.author | Дудченко, В.В. | |
dc.contributor.author | Cтеценко, I.I. | |
dc.date.accessioned | 2022-01-27T22:43:11Z | |
dc.date.available | 2022-01-27T22:43:11Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Марковська О.Є., Дудченко В.В., Стеценко І.І. Моніторинг хвороб рослин роду lavandula L.Таврійський науковий вісник. Серія Сільскогосподарські науки. Херсон, 2021. Вип. 122. С. 72-78. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/7814 | |
dc.description.abstract | Ґрунтово-кліматичні умови Південного Степу України є придатними для вирощування понад 80 видів перспективних ароматичних (пряно-смакових, ефіроолійних) і лікарських рослин. Найбільш поширеними серед них є лаванда, лавандин, полин лимонний, гісоп лікарський, м’ята перцева, види чебрецю, монарди, базиліків, шавлії тощо, сировина яких використовується у фармацевтичній, парфумерно-косметичній і харчовій промисловості. З огляду на те що попит світового ринку лаванди та продукції з неї щороку збільшується, вирощування цієї культури набуває все більшої популярності на території України. Актуальним питанням є дослідження фітопатогенної мікрофлори та шкідливої ентомофауни в насадженнях представників роду Lavandula L. на території України. У наукових публікаціях іноземних учених є повідомлення про ураження лаванди збудниками бактеріального й вірусного походження, а також грибної етіології. В Україні рослини роду Lavandula L. уражуються збудниками септоріозу (Septoria lavandulae Desm.), фомозу (Phoma lavandulae Gabot) і рідше збудниками кореневих гнилей. З метою виявлення фітопатогенного комплексу мікроорганізмів у насадженнях Lavandula hybrida Rev. сорту Іній і Lavandula angustifolia Mill., сортів Синева Надії та Лідія, оригінатором яких є Інститут рису НААН України, упродовж 2020–2021 рр. здійснено моніторинг хвороб, за результатами якого встановлено їх поширення й розвиток. У 2020 році ураження рослин патогенними мікроорганізмами не спостерігали, а в літній період вегетації 2021 року рослини уражувалися збудником септоріозу – Septoria lavandulae Desm., що пов’язано зі сприятливими погодними умовами для розвитку фітопатогену (температура 20–25 оС і висока вологість повітря). Поширення хвороби на рослинах лаванди сортів Лідія та Синева Надії становило 38,0–39,5%, а лавандину сорту Іній – 17,5%. Ступінь ураження досліджуваних рослин становив 3 бали й 1 бал відповідно, що свідчить про слабке ураження. Порівнюючи лаванду й лавандин, відзначили переваги останнього не тільки за рівнем урожаю та виходом ефірної олії, а й за стійкістю до хвороб. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | патогени | ru |
dc.subject | розвиток хвороби | ru |
dc.subject | поширення хвороби | ru |
dc.subject | урожайність | ru |
dc.subject | ефірна олія | ru |
dc.subject | pathogens | ru |
dc.subject | disease development | ru |
dc.subject | spread of diseases | ru |
dc.subject | yield | ru |
dc.subject | essential oil | ru |
dc.title | Моніторинг хвороб рослин роду lavandula L. | ru |
dc.type | Article | ru |