Abstract:
В світовому рослинництві зернові культури займають найбільші посівні
площі, що свідчить про їх виключно важливе продовольче, кормове та
сировинне значення в народному господарстві. В Україні площа зернових
культур сягає 15,5-16,5 млн га або 45-50% загальної посівної площі.
Найпоширенішою зерновою культурою в Україні є озима пшениця, посіви якої
займають, залежно від року, 6,4-7,3 млн га. До 90% площ її зосереджені у
степовій і лісостеповій зонах.
Ця культура є основною зерновою культурою степової зони України. За
часів Радянського Союзу посівні площі під озимою пшеницею у степовій і
лісостеповій зонах складали майже половину від загальних, а валовий збір
зерна - близько 60% від загальносоюзного. В теперішній час Урядом України
поставлена задача довести виробництво зерна до 90 млн тонн, що потребує
впровадження нових технологій вирощування в тому числі й таких засобів
інтенсифікації як застосування мінеральних добрив, а також використання інтнсивних сортів пшениці озимої.