Abstract:
Стаття присвячена вивченню стану органічного землеробства в передових країнах світу, а також перспективам його розвитку в Україні. Представлені основні Регламенти, стандарти й постанови країн Європейського Союзу, що регулюють порядок ведення та розвитку органічного землеробства в цих країнах. Наведено статистичні дані країн-лідерів за площею земель, зайнятих під органічним землеробством, країн із найбільшою кількістю органічних виробників, а також обсяги споживання органічної продукції. Дослідження показують, що стимулювання розвитку органічного ринку в країнах ЄС здійснюється державою шляхом заходів підтримки товаровиробників, впровадження соціальної реклами в засобах масової інформації, проведення тренінгів для фермерів, оплати послуг консультантів. З 2016 р. Україна входить до 20 країн світу за обсягами площ сільськогосподарських земель для ведення органічного землеробства. Серед країн Європи Україна займає 9 місце з площею 381 тис. га. У структурі сільськогосподарських угідь України частка органічних земель становить 1 %. Основні площі зайняті під вирощування зернових (пшениця,
ячмінь, кукурудза) – 197 тис. га, олійних культур (соняшник і ріпак) – 67 тис. га. Площі під вирощування органічних овочів перевищують 8 тис. га, а під органічну картоплю становлять 1 200 га. За площами, відведеними під вирощування зернових, олійних та овочевих культур, а також картоплі Україна входить до 10 виробників світу. Зокрема, Україна займає 7-му позицію за площами зернових, 5-у – олійних, 9-у – за картоплею, 10-у – овочевих культур. Світові тенденції ведення органічного землеробства відзначені зростанням попиту на органічну продукцію в країнах із високим або зростальним рівнем розвитку. Найбільшого розвитку здобули ринки органічної продукції в країнах Західної Європи й Північної Америки. Серед Східноєвропейських країн провідні позиції за кількістю сертифікованих угідь органічного землеробства займає Україна з переважним виробництвом зернової, зернобобової та олійної продукції. За останні 15 років площа земель України, зайнятих під органічним землеробством, збільшилась у 2,6 раза, кількість господарств, що займаються виробництвом органічної продукції, збільшилося в 4,8 раза.