Abstract:
Динамічний розвиток протягом останніх двадцяти років великих світових ринків призвів до покращення обізнаності споживачів та підвищення рівня вимог до безпечності харчових продуктів та стандартів гігієни. Стандарти ЄС на сьогодні є найбільш застосовними в більшості країн, так як вимоги та норми до показників безпеки є найбільш вибагливішими та жорсткішими у світі, у тому числі через використання приватних стандартів. Це також пов’язано з тим, що рітейлери з ЄС мають потужні позиції на всіх основних ринках.
Одною з причин запровадження таких стандартів є й вимоги правових норм, у тому числі й щодо юридичної відповідальності виробників. До того ж, необхідність захисту власної репутації у конкурентному середовищі виробників харчових продуктів, посилення іміджу на споживчому ринку стимулює впровадження власних (приватних) стандартів, а саме стандартів безпечності харчових продуктів
The dynamic development of the world's major markets over the last twenty years has led to better consumer awareness and increased food safety and hygiene standards. EU standards were currently the most applicable in most countries, as safety requirements and standards have been the most demanding and stringent in the world, including through the use of private standards. This was also due to the fact that retailers from the EU have had a strong position in all major markets.
One of the reasons for the introduction of such standards has been the requirements of legal norms, including the legal liability of manufacturers. In addition, the need to protect their own reputation in the competitive environment of food producers, strengthening the image in the consumer market have stimulated the introduction of their own (private) standards, namely food safety standards.