DSpace Repository

Гірчиця в структурі жироолійного комплексу України: повноправна альтернатива чи "Чужий серед своїх" (Оглядова)

Show simple item record

dc.contributor.author Жуйков, О.Г.
dc.contributor.author Ходос, Т.А.
dc.date.accessioned 2021-12-08T13:17:10Z
dc.date.available 2021-12-08T13:17:10Z
dc.date.issued 2021-11-25
dc.identifier.citation Жуйков О.Г., Ходос Т.А. Гірчиця в структурі жироолійного комплексу України: повноправна альтернатива чи "Чужий серед своїх" (Оглядова). Таврійський науковий вісник. 2021. Вип. 121. С. 48-52 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7314
dc.description.abstract У статті наведені результати аналітичних досліджень сучасного вітчизняного й світового ринків гірчичної сировини, окреслені перспективи вирощування культури в Україні, зокрема в південному Степу, зважаючи на комплекс її екологічних властивостей, проаналізований широкий спектр використання гірчичного насіння та продуктів його переробки. Щороку в Україні засівають близько 50 тис. га гірчиці й збирають із цієї площі врожай її зерна на рівні 40–50 тис. т. Найбільші обсяги цієї культури (54%) у Степу – в Херсонській, Запорізькій та Одеській областях. Ціни на насіння гірчиці білої з липня 2019 р. до січня 2020 р. зросли від 17,5 до 29 тис. грн / т, а гірчиці сизої – від 18,6 до 22 тис. грн / т. Рентабельність вирощування товарного насіння складає до 120%, а виробництва сертифікованого насіння – понад 400%. У насіннях гірчиці сарептської міститься 40–48% високоякісної олії, придатної для хар- чових і технічних цілей, 0,5–1,7% ефірної олії, що широко використовується в хімічній промисловості й медицині. Гірчична олія багата на вітаміни А, В6, РР, Д та Е. У порівнянні з іншими рослинними оліями вона має найнижчий кислотний показник, довго зберігає свої смакові властивості, стійка до окиснення під час зберігання та термічної обробки. Гірчична олія широко застосовується в харчовій, парфумерній, поліграфічній, металургійній та інших галузях промисловості, а також у медицині. З агротехнічного боку гірчиця є дуже гарним попередником для багатьох польових культур у всіх регіонах України: рано звільняє поле, поліпшує структуру й родючість ґрунту, зменшує засміченість орного шару. Вирощування зернових культур після гірчиці гарантує одержання збільшення врожаю на 10–15% без додаткових витрат, підвищення продуктивності сівозміни й ефективності її в цілому. У порівнянні з вимогами до кліматичних умов гірчиця набагато менш вимоглива до ґрунту. Завдяки глибоко проникаючому стрижневому кореню рослинам не тільки вдається споживати воду й поживні речовини з глибших шарів ґрунту, але й деякою мірою компенсувати вплив несприятливих погодних умов ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник ru
dc.subject гірчиця ru
dc.subject mustard ru
dc.subject площі вирощування ru
dc.subject growing areas ru
dc.subject урожайність ru
dc.subject yield ru
dc.subject народногосподарське значення ru
dc.subject national economic significance ru
dc.subject екологічні властивості ru
dc.subject ecological properties ru
dc.subject продукти переробки ru
dc.subject processed products ru
dc.title Гірчиця в структурі жироолійного комплексу України: повноправна альтернатива чи "Чужий серед своїх" (Оглядова) ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account