У статті приведено аналіз ринку проса в Україні й запропоновані деякі рекомендації
щодо подальшого розвитку перспективного напряму вирощування проса в агробізнесі.
З огляду на сучасні кліматичні проблеми світу вирощування засухостійких культур,
таких як просо, дає можливість отримувати значні прибутки навіть у спекотливі
роки. Завдяки своїм біологічним особливостям, таким як скоростиглість і посухостійкість, просо відповідає кліматичним умовам степових і лісостепових районів
України. Тому українські господарства включають культуру в сівозміну й розширюють площу посіву під неї. Унаслідок цього, за інформацією Українського клубу агробізнесу, у 2020 році Україна стала найбільшим експортером проса У світі, наступними
за рейтингом йдуть Сполучені Штати Америки, Індія та Російська Федерація. Це
підтверджує, що просо – унікальна культура, яка вміє добре адаптовуватися до різних умов зростання.
У роботі представлені дані Державної служби статистики України й наведено аналіз посівних площ України, зайнятих під вирощування проса, розподіл їх за областями,
розподіл виробництва проса по Україні, найвищі показники урожайності проса за облас- тями. Беручи до уваги, що Україна розташована в трьох природних зонах – степ, лісостеп
і лісова, – розглянуто динаміку регіональної урожайності проса в Україні.
У розвідці також викладено економічну складову частину виготовлення продукції,
найбільші світові потоки імпорту продукції проса, кількість реалізації зерна проса за
роками, складено графік динаміки регіональної урожайності проса в Україні.
З огляду на приведені дані аграрії України відновлюють виробництво вирощування
проса методами збільшення площ посівів і підвищення урожайності культури. Для подальшого розвитку виробництва проса в Україні необхідно прагнути досягти прогнозованої
урожайності 4,5 т / га; це можливо створити за умов використання сучасних та оновлених технологій вирощування.
The article presents an analysis of the millet market in Ukraine and offers some
recommendations for further development of a promising area of millet cultivation in
agribusiness. Given the current climate problems of the world, the cultivation of droughtresistant crops such as millet makes it possible to make significant profits even in hot years.
Due to its biological features such as precocity and drought resistance, millet meets the climatic
conditions of the steppe and forest-steppe regions of Ukraine. Therefore, Ukrainian farms include
the crop in crop rotation and expand the area under it. As a result, according to the Ukrainian
Agribusiness Club, in 2020 Ukraine became the largest exporter of millet in the world, followed
by the United States, India and the Russian Federation. This confirms that millet is a unique crop
that can adapt well to different growing conditions.
The article presents data from the State Statistics Service of Ukraine and presents an analysis
of sown areas of Ukraine occupied by millet cultivation and presents their distribution by
regions, presents the distribution of millet production in Ukraine, the highest millet yields by
regions. Taking into account that Ukraine is located in three natural zones: steppe, forest-steppe
and forest, the dynamics of regional millet yield in Ukraine is given.
The article also covers the economic component of production, the world’s largest flows
of imports of millet products, the number of sales of millet grain over the years, a graph
of the dynamics of regional yields of millet in Ukraine.
Given the above data, Ukrainian farmers are resuming the production of millet by increasing
the area under crops and increasing crop yields. For further development of millet production in
Ukraine, it is necessary to strive to achieve the projected yield of 4.5 t / ha; this is possible with
the use of modern and updated cultivation technologies.