DSpace Repository

МОЛОЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОХОДЖЕННЯ ЗА БАТЬКОМ

Show simple item record

dc.contributor.author Ведмеденко, Олена
dc.date.accessioned 2021-11-30T20:23:19Z
dc.date.available 2021-11-30T20:23:19Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Ведмеденко О.В. Молочна продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи залежно від походження за батьком Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. Херсон, 2021. Вип. 121. С. 122-127. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7218
dc.description.abstract У статті розглядається дослідження впливу фактору походження за батьком корів української чорно-рябої молочної породи на їх продуктивність. Серед семи оцінених бугаїв-плідників української чорно-рябої молочної породи найвищі показники молочної продуктивності встановлено серед дочок плідника Л. Барбадос Ет Тв Тл (надій – 8891,54 кг, молочний жир – 383,60 кг, молочний білок – 293,84 кг). Достатньо високу молочну продуктивність корів встановлено від бугая-плідника Р. Маркер, показники надою перевищували середні по стаду на 192,36 кг, молочного жиру – на 8,21 кг, молочного білку – на 6,55 кг. Менш продуктивними виявились дочки бугаїв-плідників Б. Джетер і К. Сталліон Тв Тл, надій який становив 7250,06 кг і 7951,35 кг відповідно, що на 901,38 кг або 11,1% і 200,08 кг або 2,5% відповідно менше порівняно із середніми показниками по стаду. Оцінка за якістю нащадків бугаїв-плідників засвідчує про наявність поліпшувачів Л. Барбадоса Ет Тв Тл та Р. Маркера за кількістю отриманого молока дочок, але за вмістом жиру виявляли несуттєвий негативний вплив. Незначними поліпшувачами за кількістю та якістю молока дочок виявились бугаї Н. Ардент Ет Тв і В.В. Екскіт. На жирність молока позитивно впливає Б. Джетер, але він за надоєм виявився погіршувачем. Аналізуючи коефіцієнти кореляції встановлено, що з підвищенням надою незначно збільшується вміст жиру в молоці серед корів від плідників Б. Джетер, Р. Бачелор Тв Тл та Л. Барбадос Ет Тв Тл (r=+0,01…+0,12), від інших корів навпаки – зменшується жирність молока. Простежується закономірність зниження вмісту білку в молоці із підвищенням надою (r=-0,10…-0,40), окрім груп корів від Л. Барбадоса Ет Тв Тл і К. Сталліона Тв Тл, які характеризуються незначним збільшенням білковомолочності (r=+0,10 і +0,19 відповідно). Встановлено доцільність використовувати бугаїв-плідників Р.Маркера, Н. Ардента Ет Тв, Л.Барбадоса Ет Тв Тл та В.В. Екскіта. Середня надбавка надою базисної жирності корів від цих бугаїв порівняно із середніми по стаду знаходиться в межах 0,47%...8,99%, що надає можливість отримати вартості додаткової основної продукції у межах 341,69…6474,80 грн. у розрахунку на одну корову. ru
dc.description.abstract The article examines the impact of the factor of paternal origin of the Ukrainian black spotted dairy cows on their productivity. Among the seven breeding bulls of the Ukrainian black-spotted dairy breed under study, the highest indexes of milk productivity were characteristic of the female offspring of the bull L. Barbados Et TV T (milk yield – 8891.54 kg, milk fat – 383.60 kg, milk protein – 293.84 kg). Sufficiently high milk productivity of the cows was identified in the female offspring of the breeding bull R. Marker, the milk yields exceeded the average for the herd by 192.36 kg, milk fat – by 8.21 kg, milk protein – by 6.55 kg. The female offspring of the breeding bulls B. Jeter and K. Stallion TV T were less productive, their milk yield was 7250.06 kg and 7951.35 kg, respectively, that is 901.38 kg or 11.1% and 200.08 kg or 2.5% less, respectively, than the average for the herd. Evaluation of the offspring quality of the breeding bulls indicates the presence of the improvers L. Barbados Et TV Tl and R. Marker by the milk yield of the female offspring, but they had an insignificantly negative impact on the fat content. The bulls N. Ardent Et TV and V.V. Excit were insignificant improveers by the quantity and quality of the female offspring's milk. B. Jeter had a positive impact on the fat content in milk, but but his impact on the milk yield was negative. Analyzing the correlation coefficients, we found that when there is an increase in milk yield, there is a rise in the fat content of milk in the cows from the bulls B. Jeter, R. Bachelor TV T and L. Barbados Et TV T (r = + 0.01… + 0.12), on the contrary, there is a drop in the fat content of milk in the other cows. There is a pattern of a decrease in protein content of milk with an increase in milk yield (r = -0.10… -0.40), except for the groups of cows from L. Barbados Et Tv Tl and K. Stallion Tv Tl, which are characterized by a slight increase in protein milk yield (r = + 0.10 and +0.19, respectively). We found that the use of the breeding bulls R. Marker, N. Ardent Et TV, L. Barbados Et TV Tl and V.V. Eskita is efficient. The average increase in the milk yield with basic fat content of the cows from these bulls in comparison with the average for the herd is in the range of 0.47% ... 8.99%, that makes it possible to obtain the cost of additional basic products of 341.69… 6474.80 UAH. per cow.
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічий університет ru
dc.subject корови ru
dc.subject вік ru
dc.subject надій ru
dc.subject молочний жир ru
dc.subject молочний білок ru
dc.subject походження ru
dc.subject бугаї-плідники ru
dc.title МОЛОЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОХОДЖЕННЯ ЗА БАТЬКОМ ru
dc.title.alternative Milk productivity of the cows of the Ukrainian black spotted dairy breed depending on parental origin ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account