Abstract:
У статті розглядається дослідження оцінки молочної продуктивності первісток чорно-рябої молочної породи залежно інтенсивності росту ремонтного молодняку. Обґрунтовано доцільність дотримуватись організації цілеспрямованого вирощування телиць, підтримувати середньодобові прирости в період вирощування до 6-місячного віку 708…815 г, у тримісячні періоди 6 – 12 міс. і 12-18 міс. на рівні 770…778 г і більше з метою формування високої молочної продуктивності.
Проаналізовано, що найвищу молочну продуктивність мали корови, що мали середньодобові прирости на рівні 708 – 815 г у період від народження до 6-місячного віку. За таких умов з’являється можливість отримати найбільше надою базисної жирності (8162,76 кг) з середньою надбавкою продуктивності на первістку 3,75% і вартістю додаткової молочної продуктивності 2053,00 грн.
Найвищим рівнем надою (8323,19 кг і 8052,54 кг), молочного жиру (302,35 кг і 292,53 кг) та білка в молоці (272,50 кг і 261,92 кг) характеризувались тварини із середньодобовими приростами 778 г і більше у період 6 – 12 міс. та 12-18 міс., рівень надою базисної жирності становив 8890,99 кг і 8603,34 кг з надбавкою на корову порівняно із середніми значеннями продуктивності по стаду 13,00% та 9,35% і вартістю додаткової продукції 7121,48 грн. і 5119,42 грн. відповідно. Віддається перевага дотриманню середньодобових приростів у період формування більше 770 г, що забезпечує отримання молочної продуктивності на рівні 8603,34 кг базисної жирності з середньою надбавкою порівняно із середнім по стаду 9,35%.
Періоди швидкого росту ремонтних телиць після статевого дозрівання розглядаються як сприятливі, особливо якщо телицям необхідно набрати потрібну живу масу до моменту першого плідного осіменіння.
За вмістом жиру та білком в молоці коливань між окремими дослідними групами не встановлено. Вміст жиру на рівні 3,62% був у групі тварин із найбільшими середньодобовими приростами, на рівні 3,63% - з приростами менше 815 г. Нижчий вміст білка в молоці був серед тварин із найвищою швидкістю росту – 3,23%, із середніми та меншими приростами відповідно 3,26% і 3,27%.
Description:
The paper presents the research on evaluation of milk productivity of firstlings of the black and white spotted dairy breed depending on the growth rate of breeding replacement young animals. It substantiates the appropriateness of following the pattern of purposeful raising of heifers, maintaining the average daily weight gain of 708…815 g during the period of raising to 6-month age, at the level of 770…778 g and more in three-month periods of 6 – 12 months and 12-18 months in order to obtain high milk productivity.
The study highlights that the highest milk productivity was characteristic of the cows with the average daily weight gain at the level of 708 – 815 g during the period from the birth time to the age of 6 months. Under such conditions there is a possibility to obtain the highest milk yield with basic fat content (8162.76 kg) and with the average productivity increase of 3.75% per firstling and the cost of additional milk productivity of 2053.00 UAH.
The highest milk yield (8323.19 kg and 8052.54 kg), milk fat (302.35 kg and 292.53 kg) and milk protein (272.50 kg and 261,92 кг) were characteristic of the animals with the average daily weight gain of 778 g and more in the period of 6 – 12 months and 12-18 months. The level of milk yield with basic fat content was 8890.99 kg and 8603.34 kg with an increase per cow in comparison with the average values of productivity in the herd of 13.00% and 9.35% and the cost of additional products of 7121.48 UAH and 5119.42 UAH respectively. We prefer obtaining average daily weight gain in the formation period of more than 770 g, that maintains milk productivity at the level of 8603.34 kg of basic fat content with the average increase in comparison with the average increase in the herd of 9.5%.
The periods of rapid growth of replacement heifers after sexual maturation are considered as favorable, especially, when heifers need to gain necessary live weight to the time of the first fruitful insemination.
We did not find any fluctuations by fat content and protein content in the milk between the research groups. The fat content at the level of 3.62% was in the group of animals with the highest average daily gain, at the level of 3.63% – with the weight gain of not less than 815 g. Lower protein content in milk was characteristic of the animals with the highest growth rate – 3.23%, with the average and lower increase of 3.26% and 3.27% respectively.