Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Горач, Ольга Олексіївна | |
dc.contributor.author | Резвих, Ніна Ігорівна | |
dc.date.accessioned | 2021-11-17T12:16:59Z | |
dc.date.available | 2021-11-17T12:16:59Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Резвих Н.І., Горач О.О. Насіння ненаркотичних конопель- сировина для харчової промисловості. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 3. с. 79-86. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/7169 | |
dc.description.abstract | У статті розглянуто світовий та вітчизняний досвід використання насіння ненарко-тичних конопель для виготовлення харчових продуктів. На основі аналізу статистичних даних наведено динаміку посівних площ, відведених під ненаркотичні коноплі в Україні. Подано інформацію про вміст жирних кислот у олії ненаркотичних конопель і їх вплив на організм людини.Відомо, що в нашій державі селекціонерами створені нові високопродуктивні сорти ненаркотичних конопель, які можуть бути головним джерелом натуральної сировини для харчової промисловості. Наведено інформацію про високопродуктивні сорти ненаркотич-них конопель ЮСО-31, Гармонія, Вік 2020, Гляна, Глесія, Артеміда, Глухівські 51, Мико-лайчик та Глухівські 85 із вмістом тетрагідроканабінолу, близьким до нуля. Наведений перелік провідних підприємств з виготовлення харчової продукції із насіння ненаркотич-них конопель та асортимент харчових продуктів в різних країнах світу.У статті висвітлено дані щодо біологічної цінності конопляної олії, які були проведені вченими і спрямовані на визначення вмісту жирних кислот в олії ненаркотичних конопель.Проведений аналіз харчової та біологічної цінності насіння ненаркотичних конопель показав, що воно містить 25% білків, 31% жирів та 34% вуглеводів. Також до його складу входить 20 амінокислот, з них 8 незамінних (які не синтезуються в людському організмі). Присутня велика кількість вітамінів E, C, D, K, вітаміни групи В, а також каротиноїди (попередники вітаміну А, макро- і мікроелементи (залізо, магній, калій, фосфор, кальцій, марганець, цинк, сірка, хлор тощо).В останні роки в Україні насіння ненаркотичних конопель використовують як хар-чову добавку для виготовлення харчових продуктів. Подано дослідження вчених України та світу з використання продуктів переробки конопель в харчових виробництвах. Отже, створення нових високопродуктивних сортів ненаркотичних конопель, розробка або вдо-сконалення способів одержання харчових продуктів з насіння ненаркотичних конопель дасть змогу розширити асортимент натуральних екологічно чистих харчових продуктів у нашій державі | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | насіння ненаркотичних конопель | ru |
dc.subject | конопляна олія | ru |
dc.subject | борошно | ru |
dc.subject | хлібобулочні вироби | ru |
dc.title | НАСІННЯ НЕНАРКОТИЧНИХ КОНОПЕЛЬ – СИРОВИНА ДЛЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ | ru |
dc.title.alternative | Nоn-drug hemp seeds as materials for the food industry | ru |
dc.type | Article | ru |