Abstract:
Впродовж останніх років нішеві зернобобові культури представляють значний економічний інтерес для малого та середнього аграрного бізнесу, оскільки вони надають важливу конкурентну перевагу на ринку в ціні реалізації та за собівартістю вирощування. Ринок нішевих зернобобових культур в останні роки демонструє стійке зростання як внутрішнього, так і зовнішнього попиту, і, як наслідок, щороку збільшуються посівні площі під цими культурами. Метою статті є дослідження економічного потенціалу виробництва нішевих зернобобових культур, зокрема, квасолі, а також аналіз стану та динаміки ринку збуту нішевої продукції. Квасоля є стратегічно необхідною культурою рослинництва, оскільки це основне джерело збалансованого за амінокислотним складом і вмістом екологічно чистого білка. В зерні квасолі вміст білка коливається в широких межах і насамперед залежить від генетики сорту, природно-кліматичних і технологічних умов вирощування. Так вміст білка в зерні квасолі коливалася від 17,87 до 23,38%.
Світове виробництво бобових культур, згідно з оцінками аналітиків та експертів аграрного ринку, досягає приблизно 75 млн т. на рік. Через високий попит для експорту в Європу українські фермери активно нарощують площі під квасолею. Загалом площі посів під бобові культури в Україні лише зростають. Станом на 1 вересня 2017 року зернобобові культури зібрали з площі 477,6 тис. га. А в 2018 році зернобобовими культурами було засіяно 568,4 тис. га, що є найкращим показником за останні 15 років. Затребуваність культури і постійний попит спонукають все більшу кількість підприємців почати свій бізнес з вирощування квасолі. Квасоля представляє значний інтерес для малого і середнього агробізнесу, оскільки дозволяє із малими вкладенням отримати високий дохід та зменшує залежність від цінової волативності і кон’юнктури світового ринку.