00 DSpace/Manakin Repository

Якість насіння сортів сої залежно від елементів технології за краплинного зрошення

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ганжа, В. В.
dc.contributor.author Іванів, М. О.
dc.contributor.author Ganjga, V. V.
dc.contributor.author Ivaniv, M. O.
dc.date.accessioned 2021-10-05T11:43:17Z
dc.date.available 2021-10-05T11:43:17Z
dc.date.issued 2021-08
dc.identifier.citation Ганжа В.В., Іванів М.О. Якість насіння сортів сої залежно від елементів технології за краплинного зрошення. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 120. С. 11 – 18 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/7021
dc.description.abstract Обґрунтовано особливості формування якості насіння сортів сої різних груп стиглості залежно від обробітку біопрепаратами в умовах зрошення півдня України. Найвищу врожайність та вміст протеїну показав середньостиглий сорт Святогор за обробки препаратом Хелафіт комбі (5,73 т/га насіння та 41,2 % протеїну). Встановлено стійку залежність між врожайністю, вмістом жиру і протеїну в насінні сої. Так, чим вища урожайність, тим більший вміст протеїну в насінні сої досліджуваних сортів і менший процент жиру. Максимальна кількість протеїну накопичена рослинами в насінні середньостиглих сортів Даная (38,5–41,1 %) та Святогор (39,1–41,2 %). Вміст протеїну в насінні сої, що залежить від тривалості вегетаційного періоду сорту, змінювався в нашому дослідженні на контрольному варіанті від 37,2 % (у скоростиглого сорту Діона) до 39,1 % (у середньостиглого сорту Святогор). Абсолютні показники вмісту протеїну в насінні значною мірою залежали від сорту й обробітку біопрепаратом Хелафіт комбі. Цей біопрепарат сприяв підвищенню вмісту протеїну в насінні всіх груп стиглості порівняно з необробленими ділянками від 5,2 % (у скоростиглого сорту Монарх) до 6,7 % (у середньостиглого сорту Даная). Встановлено, що біопрепарат Біо-гель істотно не впливав на якісні показники зерна сої. Найвищий вміст жиру відмічений у насінні сорту Монарх, коливаючись у межах 18,4–21,2 % залежно від елементів технології вирощування. Діапазон зміни вмісту жиру в насінні сої залежно від проведення обробітку препаратами і добору сортів свідчить про значний потенціал сої щодо накопичення жиру в насінні та можливість зростання валових зборів із площі посіву. Встановлено сильний позитивний зв’язок між вмістом сирого протеїну та урожайністю насіння сої сортів Діона (r = 0,842); Монарх (r = 0,884); Аратта (r = 0,887); Софія (r = 0,958); Даная (r = 0,882); Святогор (r = 0,811). Визначено, що в середньостиглого сорту Святогор максимальний вихід протеїну з гектара (2361 кг) спостерігається за обробки рослин препаратом Хелафіт комбі, а максимальний вихід жиру з гектара (1154 кг/га) – за обробки препаратом Біо-гель. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject соя ru
dc.subject сорт ru
dc.subject насіння ru
dc.subject протеїн ru
dc.subject олія ru
dc.subject біологічні препарати ru
dc.subject soybean ru
dc.subject variety ru
dc.subject seeds ru
dc.subject protein ru
dc.subject oil ru
dc.subject biological preparations ru
dc.title Якість насіння сортів сої залежно від елементів технології за краплинного зрошення ru
dc.title.alternative Seed quality of soybean varieties depending on the elements of technology under drip irrigation ru
dc.type Article ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу