Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Ганжа, В. В. | |
dc.contributor.author | Іванів, М. О. | |
dc.contributor.author | Ganjga, V. V. | |
dc.contributor.author | Ivaniv, M. O. | |
dc.date.accessioned | 2021-10-05T11:43:17Z | |
dc.date.available | 2021-10-05T11:43:17Z | |
dc.date.issued | 2021-08 | |
dc.identifier.citation | Ганжа В.В., Іванів М.О. Якість насіння сортів сої залежно від елементів технології за краплинного зрошення. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2021. Вип. 120. С. 11 – 18 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/7021 | |
dc.description.abstract | Обґрунтовано особливості формування якості насіння сортів сої різних груп стиглості залежно від обробітку біопрепаратами в умовах зрошення півдня України. Найвищу врожайність та вміст протеїну показав середньостиглий сорт Святогор за обробки препаратом Хелафіт комбі (5,73 т/га насіння та 41,2 % протеїну). Встановлено стійку залежність між врожайністю, вмістом жиру і протеїну в насінні сої. Так, чим вища урожайність, тим більший вміст протеїну в насінні сої досліджуваних сортів і менший процент жиру. Максимальна кількість протеїну накопичена рослинами в насінні середньостиглих сортів Даная (38,5–41,1 %) та Святогор (39,1–41,2 %). Вміст протеїну в насінні сої, що залежить від тривалості вегетаційного періоду сорту, змінювався в нашому дослідженні на контрольному варіанті від 37,2 % (у скоростиглого сорту Діона) до 39,1 % (у середньостиглого сорту Святогор). Абсолютні показники вмісту протеїну в насінні значною мірою залежали від сорту й обробітку біопрепаратом Хелафіт комбі. Цей біопрепарат сприяв підвищенню вмісту протеїну в насінні всіх груп стиглості порівняно з необробленими ділянками від 5,2 % (у скоростиглого сорту Монарх) до 6,7 % (у середньостиглого сорту Даная). Встановлено, що біопрепарат Біо-гель істотно не впливав на якісні показники зерна сої. Найвищий вміст жиру відмічений у насінні сорту Монарх, коливаючись у межах 18,4–21,2 % залежно від елементів технології вирощування. Діапазон зміни вмісту жиру в насінні сої залежно від проведення обробітку препаратами і добору сортів свідчить про значний потенціал сої щодо накопичення жиру в насінні та можливість зростання валових зборів із площі посіву. Встановлено сильний позитивний зв’язок між вмістом сирого протеїну та урожайністю насіння сої сортів Діона (r = 0,842); Монарх (r = 0,884); Аратта (r = 0,887); Софія (r = 0,958); Даная (r = 0,882); Святогор (r = 0,811). Визначено, що в середньостиглого сорту Святогор максимальний вихід протеїну з гектара (2361 кг) спостерігається за обробки рослин препаратом Хелафіт комбі, а максимальний вихід жиру з гектара (1154 кг/га) – за обробки препаратом Біо-гель. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | соя | ru |
dc.subject | сорт | ru |
dc.subject | насіння | ru |
dc.subject | протеїн | ru |
dc.subject | олія | ru |
dc.subject | біологічні препарати | ru |
dc.subject | soybean | ru |
dc.subject | variety | ru |
dc.subject | seeds | ru |
dc.subject | protein | ru |
dc.subject | oil | ru |
dc.subject | biological preparations | ru |
dc.title | Якість насіння сортів сої залежно від елементів технології за краплинного зрошення | ru |
dc.title.alternative | Seed quality of soybean varieties depending on the elements of technology under drip irrigation | ru |
dc.type | Article | ru |