DSpace Repository

Сучасні дослідження міопатій «дерев’яні груди» і «білі смуги» (огляд)

Show simple item record

dc.contributor.author Пасєчко, Д.-В. Д.
dc.contributor.author Любенко, О. І.
dc.date.accessioned 2021-08-10T15:54:23Z
dc.date.available 2021-08-10T15:54:23Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Пасєчко Д.-В. Д. Сучасні дослідження міопатій «дерев’яні груди» і «білі смуги» (огляд) / Д.-В. Д. Пасєчко, О. І. Любенко // Таврійський науковий вісник. – 2021. – №117. – С.235-244 ru
dc.identifier.issn 2226-0099
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/6795
dc.description.abstract Останніми роками, зважаючи на стрімке збільшення швидкості росту курчат-брой- лерів, у птиці почали проявлятися грудні міопатії (патологічні зміни м’язів). Найпоши- ренішими є «дерев’яні груди» і «білі смуги», які виявлені в багатьох країнах світу. Однак вітчизняні дослідження цих міопатій відсутні. «Дерев’яні груди» – значне ущільнення м’я- зів філе. «Білі смуги» – вузькі лінійні міжм’язові жирові відкладення, розташовані пара- лельно до м’язових волокон філе. Обидві міопатії змінюють нормальний хімічний склад і технологічні властивості м’яса, що призводить до проблем його реалізації і переробки. Міопатії взаємопов’язані (r=+0,55), при цьому міопатія «білі смуги» виникає раніше і розглядається як одна з можливих стадій міопатії «дерев’яні груди», також міопатії пов’язані з дерматитом і порушеннями нормального руху. Основною причиною виник- нення міопатій є дуже швидкий ріст сучасних бройлерних кросів. Для боротьби з цією проблемою дослідниками розроблено низку методів годівлі (додавання до раціону гуані- диноцтової, докозагексаєнової кислоти, дієтичної фітази тощо), які сприяють посла- бленню ступеня прояву міопатій. Сьогодні розроблено низку методів діагностики і вияв- лення ступеня прояву міопатій, зокрема «прижиттєвий – ультразвуковий», найкращим і найшвидшим недеструктивним методом, точність якого досягає 100%, є інфрачервона спектроскопія у ближньому діапазоні і її модифікації. Для підвищення ніжності м’яса з міопатією «дерев’яні груди» доцільно застосовувати «лезову тендеризацію», найефек- тивнішими методами переробки міопатичного м’яса є виробництво гамбургерів і сосисок, а найкращим методом приготування – підсмажування на грилі. Споживачі негативно ставляться до зовнішнього вигляду м’яса з міопатіями і мають менше бажання його купу- вати. Птахівництво США, за даними різних дослідників, щорічно втрачає від 200 млн до 18 млрд доларів унаслідок прояву міопатій, а у Бразилії втрати становлять 0,27 доларів США на кожну голову птиці. Ураховуючи значне розповсюдження міопатій і тенденцію до зростання їх прояву в поголів’я промислових птахівничих підприємств, доцільно дослі- дити ступінь прояву міопатій у вітчизняних господарствах. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник ru
dc.subject курчата-бройлери, якість м’яса, міопатія, «білі смуги», «дерев’яні груди», сучасне птахівництво ru
dc.title Сучасні дослідження міопатій «дерев’яні груди» і «білі смуги» (огляд) ru
dc.title.alternative Current research on woody breast and white striping myopathies (a review) ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account