dc.description.abstract |
У статті наведено результати дослідження динаміки чисельності основних груп мікроорганізмів у шарі темно-каштанового ґрунту 0-40 см під посівами сої за різних систем основного обробітку ґрунту та удобрення у сівозміні на зрошенні в умовах Півдня України. Визначали загальну кількість амоніфікувальних, нітрифікувальних, олігонітрофільних, целюлозоруйнівних мікроорганізмів за різноглибинної полицевої, різноглибинної безполицевої, мілкої одноглибинної та двох диференційованих систем основного обробітку ґрунту у сівозміні. Дослід проводили на фоні органо-мінеральних систем удобрення
за використання побічної продукції культур сівозміни і внесення на 1 га сівозмінної площі мінеральних добрив N75P60 та N97,5P60 з інокуляцією насіння сої мікробним препаратом
«Ризогумін».
Встановлено підвищення чисельності корисної мікрофлори в ґрунті сівозміни за сис-
теми удобрення із внесенням N97,5P60 на 1 га сівозмінної площі та інокуляції насіння сої
мікробним препаратом «Ризогуміном» на фоні внесення N60P60, що пояснюється більшою
кількістю свіжої органічної речовини, на якій оселялися ґрунтові мікроорганізми. Мак-
симальна кількість мікроорганізмів у шарі ґрунту 0-40 см на початку вегетації сої від-
повідала варіанту із найбільшою глибиною обробітку – оранка на 25-27 см і становила
57,4 млн шт./г абсолютно сухого ґрунту. За системи удобрення з внесенням N97,5P60 на 1 га
сівозмінної площі та інокуляції насіння сої мікробним препаратом «Ризогуміном» така
закономірність збереглася і вкінці вегетації. Застосування систем мілкого одноглибин-
ного та диференційованого основного обробітку ґрунту у сівозміні зменшило цей показник
в межах 10-11% на початку вегетації і несуттєво – перед збиранням урожаю.
Щодо динаміки чисельності різних груп мікроорганізмів у сівозміні загалом було визна-
чено, що кожна сільськогосподарська культура сформувала в шарі ґрунту 0-40 см своє,
характерне саме для неї мікробне угрупування. Збільшення дози азотного добрива з N75P60 до
N97,5P60 сприяло зростанню кількості мікроорганізмів на 4,4% і покращило агрофізичні вла-
стивості ґрунту, забезпеченість рослин елементами мінерального живлення та вологою. |
ru |