Репозиторий Dspace

Тенденції розвитку органічного плодоовочевого ринку України у світовому контексті

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Галат, Л. М.
dc.date.accessioned 2021-07-06T07:48:41Z
dc.date.available 2021-07-06T07:48:41Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Галат Л. М. Тенденції розвитку органічного плодоовочевого ринку України у світовому контексті. Агросвіт. 2021. № 12. С. 22–33. DOI: 10.32702/2306-6792.2021.12.22 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/6746
dc.description.abstract У статті проведено аналіз сучасного стану розвитку органічного плодоовочевого виробництва та ринку органічної плодово-ягідної продукції в Україні та визначено його місце і потенціал у контексті сучасних тенденцій зростання світового ринку органічної продукції та експортних реалій і перспектив українського плодоовочевого органічного виробництва. Розглянуто передумови, переваги та тенденції у формуванні виробництва органічних продуктів харчування в Україні в контексті швидкого зростання попиту на органічну продукцію в світі. Проте питома вага плодоовочевої продукції в структурі експорту незначна, внутрішній ринок органічних продуктів не розвинений. Досліджено причини такого стану та тенденції розвитку органічного плодоовочевого сектору. Розглянуто структуру органічного виробництва фруктів, овочів, ягід за областями України та за видами культур. Проведено порівняльний аналіз площ з органічним статусом земель та чисельністю операторів органічного ринку в Україні та країнах Європи. З'ясовано, що в Україні кількість органічних виробників та органічних земель ще дуже мала. Проведено аналіз факторів, які позитивно впливають на розвиток ягідництва. Головними чинниками для українських органік-виробників стала світова тенденція зростання попиту на органік-ягоди в країнах ЄС, державна фінансова підтримка галузі садівництва та ягідництва для закладання нових ягідних насаджень, будівництва холодильників, заморожування. Розглянуто структуру виробництва органічних овочів, в якій переважають гарбузові та бобові культури, що орієнтовані на переробку чи експорт. Обсяги виробництва інших видів овочів не значне, їх сортовий склад та структура з року в рік змінюється. Свіжий ринок органічних овочів орієнтований на внутрішній ринок, де індивідуальне споживання органічної овочевої продукції низьке. Обгрунтовано шляхи подальшого розвитку органічного плодоовочівництва в Україні спрямованого на збільшення ємності внутрішнього органічного ринку фруктів та овочів і зростання експорту. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Дніпровський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject органічне плодоовочівництво ru
dc.subject експортний потенціал ru
dc.subject сертифікація ru
dc.subject ринок органічної продукції ru
dc.subject органічні фрукти ru
dc.subject органічні овочі ru
dc.subject органічні ягоди ru
dc.subject оператори органічного ринку ru
dc.subject Кафедра менеджменту та інформаційних технологій
dc.title Тенденції розвитку органічного плодоовочевого ринку України у світовому контексті ru
dc.title.alternative Trends of development of the organic fruit and vegetable market of Ukraine in the world context ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись