Abstract:
У статті розглядається дослідження впливу віку на молочну продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи. Найбільшу частку поголів’я первісток (41,9%) мають тварини з рівнем продуктивності 7000…8000 кг. Із 80 повновікових корів другої лактації 76,25% мають рівень надою в межах 7000…10000 кг молока. Низького рівня надою серед первісток та корів другої лактації не спостерігалось.
Встановлена динаміка зростання надою з кожною лактацією. Продуктивність первісток була закономірно нижчою порівняно з рівнем другої та третьої лактації і склала 93,0% від середнього надою за 305 днів лактації по стаду. Надій корів третьої лактації був найвищий і в середньому серед тварин даної групи становив 8435,22 кг, що на 914,9 кг або 12,1 % (Р<0,001) вище порівняно з першою лактацією.
Підвищення продуктивності порівняно з другою лактацією несуттєве – 96,0 кг або 1,1%. Для молочного стада української чорно-рябої молочної породи в умовах даного господарства характерна висока якість молока. Встановлено достатньо високий вміст жиру (4,32%) і білка (3,31%) в молоці, без відмінностей із віком. Для молочного стада корів протягом трьох лактацій притаманний високого рівня коефіцієнт молочності (1334…1414 кг молока на 100 кг живої маси). Встановлено незначне зменшення на 3,3% рівня надою у тварин четвертої лактації після максимуму третьої лактації. Досягнення найвищого рівня надою характерне для корів шостої лактації – 9008 кг, що на 18,8% вище порівняно з первістками та з іншими віковими періодами на 3,7…10,5%.
Розраховано високі позитивні кореляційні зв’язки між вмістом жиру та білку в молоці (r=+0,614…+0,938). З подовженням тривалості лактації можливе незначне збільшення кількості отриманого молока, про що вказують позитивні кореляційні зв’язки достатнього рівня (r=+0,047…+0,206).
Description:
The paper presents the research on the impact of age on milk productivity of the cows of the Ukrainian black spotted dairy breed. The cows with the productivity level of 7000…8000 kg have the largest share of the first-time bearing cows (41.9%). 76.25% out of 80 adult cows of the second lactation have the milk yield of 7000…10000 kg. There was no low level among the first-time bearing cows and the cows of the second lactation.
We established the dynamics of an increase in the milk yield with each lactation. The productivity of the first-time bearing cows was lower in comparison with that of the cows of the second and third lactation being 93.0% of the average milk yield for 305 days of lactation in the herd. The milk yield of the cows of the third lactation was the highest one being 8435.22 kg on the average among the animals of this group, that is higher by 914.9 kgг or 12.1 % (Р<0.001) in comparison with the cows of the first lactation.
An increase in the milk productivity in comparison with the cows of the second lactation was insignificant – 96.0 kg or 1.1%. High milk quality is characteristic for the dairy heard of the Ukrainian black spotted dairy breed in the conditions of this farm. We established quite high fat content (4.32%) and protein content (3.31%) in the milk, without age differences. A high coefficient of milk productivity (1334…1414 kg of milk per 100 kg of live weight) is characteristic of the dairy herd of cows in the course of three lactations. We determined an insignificant reduction (by 3.3%) in the level of the milk yield in the cows of the fourth lactation after the third lactation at maximum. The highest level of milk yield is characteristic of the cows of the sixth lactation – 9008 kg, that is higher by 18.8% in comparison with the first-time bearing cows and other age groups by 3.7…10.5%.
We established high positive correlations between fat content and protein content in milk (r=+0.614…+0.938). With prolonging the duration of lactation there may be an insignificant increase in the amount of milk, that is proved by positive correlations of a sufficient level (r=+0.047…+0.,206).