dc.contributor.author |
Богадьорова, Лариса |
|
dc.contributor.author |
Мельниченко, Софія |
|
dc.contributor.author |
Маркелюк, Анастасія |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-10T07:31:09Z |
|
dc.date.available |
2021-06-10T07:31:09Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.citation |
Bohadorova, L., Melnychenko, S., & Markeliuk, A. (2020). ПРОСТОРОВО-ЧАСОВА ДИНАМІКА ЯКІСНИХ ЗМІН ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ У 2015 ТА 2019 РОКАХ. Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій, 2(6), 205-216. https://doi.org/10.32750/10.32750/2020-0219 |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/6306 |
|
dc.description.abstract |
Сільське господарство є однією з найважливіших складових економіки країни. Воно виробляє продукти харчування для населення, сировину для переробної промисловості, задовольняє інші потреби суспільства. Ефективність роботи цього виду економічної діяльності завжди залишається актуальним питанням. Узагальнюючим показником економічної ефективності сільськогосподарських підприємств є показник рентабельності. Рентабельність означає доходність, прибутковість підприємства. У загальному вигляді її розраховують шляхом співставлення валового доходу або прибутку з витратами або ресурсами, що використовуються для його отримання. У статті розглянуто показники ефективності виробництва продукції рослинництва підприємствами України у 2015 та 2019 роках. У процесі дослідження було використано такі методи: аналізу та синтезу, узагальнення, статистичний, картографічний та математичний. Мета статті полягає в дослідженні ефективності розвитку галузей рослинницького комплексу сільськогосподарських підприємств України в розрізі адміністративних областей. Основну увагу у статті, ми приділили рівню рентабельності сільськогосподарських культур. У процесі дослідження, ми виявили, що у 2019 році, порівняно з 2015 роком ефективність виробництва усіх сільськогосподарських культур на підприємствах знизилася у декілька разів, а по деяких регіонах взагалі виробництво стало неефективним. Основними чинниками, які негативно вплинули на рослинницьку галузь є: зниження врожайності; застарілі технологічні процеси; екстенсивне землекористування; висока собівартість виробництва. Аналіз показує, що існує значний потенціал для збільшення врожайності сільськогосподарських культур за рахунок інтенсифікації виробництва. Особливе значення варто надати таким факторам виробництва як добрива чи посівний матеріал, які можуть значно вплинути на (витрати) ефективність, і тому вимагають відповідних технологій та управлінських рішень. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Європейська Асоціація Економістів |
ru |
dc.subject |
рентабельність виробництва |
ru |
dc.subject |
сільське господарство |
ru |
dc.subject |
рослинництво |
ru |
dc.subject |
сільськогосподарські культури |
ru |
dc.subject |
інтенсифікація |
ru |
dc.subject |
Кафедра науки про Землю та хімію |
ru |
dc.title |
Просторово-часова динаміка якісних змін ефективності виробництва сільськогосподарських культур на підприємствах України у 2015 та 2019 роках |
ru |
dc.title.alternative |
ПРОСТРАНСТВЕННО-ВРЕМЕННАЯ ДИНАМИКА КАЧЕСТВЕННЫХ ИЗМЕНЕНИЙ ЭФФЕКТИВНОСТИ ПРОИЗВОДСТВА СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ КУЛЬТУР НА ПРЕДПРИЯТИЯХ УКРАИНЫ В 2015 И 2019 ГОДАХ |
ru |
dc.title.alternative |
SPATIAL-TEMPORAL DYNAMICS OF QUALITATIVE CHANGES IN THE EFFICIENCY OF AGRICULTURAL PRODUCTION AT THE ENTERPRISES OF UKRAINE IN 2015 AND 2019 |
ru |
dc.type |
Article |
ru |