DSpace Repository

Методичні засади викладання біохімії, фундоментальної загально-біологічної дисципліни - спеціальності 181 "Харчові технології"

Show simple item record

dc.contributor.author Вогнівенко, Людмила
dc.contributor.author Шинкарук, Марія
dc.contributor.author Vognivenko, Ludmila
dc.contributor.author Shinkaruk, Maria
dc.date.accessioned 2021-06-09T15:58:24Z
dc.date.available 2021-06-09T15:58:24Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Вогнівенко Л. П., Шинкарук М. В. Методичні засади викладання біохімії, фундаментальної загально-біологічної дисципліни — спеціальності 181 «Харчові технології». Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Херсон, 2021. Вип. 1. С. 10 – 15. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/6282
dc.description.abstract У статті представлено поняття біохімія – наука про хімічний склад організмів рослинного та тваринного походження та їхніх складових частин та про хімічні процеси, що протікають в них. Наука має справу із структурою та функцією компонентів клітини та речовин організму, прагне відповідати на біологічні та біохімічні питання за допомогою хімічних методів. Поставлена проблема щодо вивчення курсу «Біохімія харчових продуктів» надає змогу підготувати майбутніх фахівців в галузі технолога харчової промисловості, які повинні володіти знаннями про хімічний склад харчової сировини, а також за хімічним і біохімічним перетвореннями, які відбуваються при зберіганні і використанні продуктів харчування; для використання і вирішення основного завдання – забезпечення населення продукцією, яка в основі дає комплекс всіх необхідних хімічних елементів, які за своїм складом задовольняють потреби організму. Проаналізовано головні кінцеві завдання біохімії лежать у галузі біології: вона вивчає закономірності біологічної, а не хімічної форми руху матерії. Розглянуто історію розвитку біохімії з періоду середньовіччя із розвитку алхімії в Європі; відкриття закону зберігання енергії і речовин, що властиве і для біологічних об’єктів М. В. Ломоносовим та А. Лавуаз’є у XVIІ – XVIІI ст.; як відбувся перехід до масштабного вивчення структур та властивостей окремих представників білків і нуклеїнових кислот, а також їх функцій у клітині у XX ст..і майже з цього періоду функціональна біохімія стає головним напрямком, зберігаючи зв’язок як з біоорганічною та біологічною хіміями, так і з такими науками, як цитологія, фізіологія і генетика. На всіх етапах становлення біохімії, як фундаментальної науки, виділено деяких вчених нашої Батьківщини, які вносили певний вклад в її розвиток. Їх прізвища є відомими у світі. Зроблено висновок, що біохімія в цілому вивчає хімічні і фізико-хімічні процеси, результатом яких є розвиток і функціонування живих систем усіх рівнів організації. Сучасна біохімія – галузь знань, розділи якої тісно пов’язані між собою і не завжди можуть бути чітко розмежовані. Біохімія – базова біологічна дисципліна в системі підготовки майбутніх фахівців напрямку «Харчові технології». ru
dc.description.abstract The article presents the concept of biochemistry - the science of the chemical composition of organisms of plant and animal origin and their components and the chemical processes occurring in them. Science deals with the structure and function of cell components and substances of the body, seeks to answer biological and biochemical questions using chemical methods. The problem of studying the course "Food Biochemistry" provides an opportunity to train future professionals in the field of food technology technologist, who must have knowledge of the chemical composition of food raw materials, as well as chemical and biochemical transformations that occur during storage and use of food; to use and solve the main task - to provide the population with products that basically provide a set of all necessary chemical elements, which in their composition meet the needs of the body. The main final tasks of biochemistry are analyzed in the field of biology: it studies the laws of biological rather than chemical form of motion of matter. The history of the development of biochemistry from the Middle Ages on the development of alchemy in Europe is considered; discovery of the law of conservation of energy and substances, which is characteristic of biological objects by MV Lomonosov and A. Lavoisier in the XVII - XVIII centuries; as there was a transition to large-scale study of the structures and properties of individual representatives of proteins and nucleic acids, as well as their functions in the cell in the XX century and almost from this period functional biochemistry becomes the main and with sciences such as cytology, physiology and genetics. At all stages of formation of biochemistry as a fundamental science, some scientists of our Motherland were singled out, who made a certain contribution to its development. Their names are known in the world. It is concluded that biochemistry in general studies chemical and physicochemical processes, the result of which is the development and functioning of living systems at all levels of the organization. Modern biochemistry is a field of knowledge whose sections are closely interconnected and may not always be clearly demarcated. Biochemistry is a basic biological discipline in the system of training future specialists in the field of "Food Technology".
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject біохімія ru
dc.subject харчова хімія ru
dc.subject органічні речовини ru
dc.subject продукти харчування ru
dc.subject Кафедра інженерії харчового виробництва
dc.title Методичні засади викладання біохімії, фундоментальної загально-біологічної дисципліни - спеціальності 181 "Харчові технології" ru
dc.title.alternative Methodological principles of teaching biochemistry, fundamental general-biological discipline – specialties 181 “food technologies” ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account