Abstract:
В світовій практиці комбікормового виробництва існує багато методів і технологій
обробітку зернової сировини з ціллю підвищення його поживності. Але серед перерахованих
найбільш використовуваними і ефективними методами є:
- пропарювання і плющення зерна;
- піджарювання ячменю ( зі зволожуванням, пропарюванням або без нього);
- вибух в кип’ячому шарі або пневмотрубі - отримання пластівців;
- мікронізація - обробіток інфрачервоними променями зернових і зернобобових
компонентів з послідуючим плющенням рифленими вальцями;
- екструдування зернових, зернобобових, зерна і висівок разом;
- сухе екструдування - одноразове або дворазове гранулювання очищеного цілого
зерна з послідуючим подрібненням гранул;
- експандування - кондиціювання під тиском.