Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Лобода, Олена | |
dc.date.accessioned | 2021-05-27T06:30:54Z | |
dc.date.available | 2021-05-27T06:30:54Z | |
dc.date.issued | 2021-05 | |
dc.identifier.citation | Лобода О.М. Удосконалення методики розрахунку виробничих функцій в тваринництві за допомогою системного підходу. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. Херсон, 2021. Вип. 1. С.3-9. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/6126 | |
dc.description.abstract | У статті розглянута необхідність використання виробничої функції в якості основної характеристики результатів діяльності сільськогосподарських підприємств. Моделювання виробничої функції з метою оцінки ефективності виробництва та прийняття оптимальних управлінських рішень проводилася на основі аналізу різних видів адаптації виробничої функції і зібраних матеріалів про діяльність сільськогосподарських підприємств. Використання математичного моделювання допомагає виявити і описати найбільш важливі, значущі взаємозв’язки економічних об’єктів і оцінити виробничі параметри. Виробничі функції використовуються як ефективний інструмент, що дозволяє проводити аналітичні розрахунки, визначати ефективність використання ресурсів і можливість їх додаткового залучення у виробництво, прогнозувати обсяги випуску і контролювати реальність запланованих проектів. Розроблено методику створення динамічної виробничої функції. Дана методика дозволяє вирішувати завдання оцінки параметрів складніших класів виробничої функції і являє собою складні економічні процеси, крім заміни одних чинників іншими. Зокрема, були створені та проаналізовані виробничі функції в м’ясному виробництві, що дозволило визначити оптимальну вагу тварини та оптимальний раціон харчування. Розроблено модель динамічної виробничої функції і на її основі обґрунтований підхід до визначення виробничих характеристик. Доведено, що при обробці експериментальних даних і проведенні статистичного аналізу особлива увага приді- лялася методам, найбільш підходящим для вивчення аграрних наук, оскільки інженери-агро- номи мало знайомі з поняттям виробничої функції і економічними принципами, визначальними максимізацію прибутку і мінімізацію виробництва і витрат на виробництво. У документі доводиться, що економічно доцільно знайти конкурентоспроможний варіант виробництва на підприємстві і розрахувати граничну ефективність кормів, граничні коефіцієнти заміщення і ізокліни – значення, які є результатом безперервних виробничих функцій. Зокрема, були створені та проаналізовані виробничі функції в м’ясному виробництві, що дозволило визначити оптимальну вагу тварини та оптимальний раціон харчування. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | система управління | |
dc.subject | математична модель | |
dc.subject | виробничі функції | |
dc.subject | ідентифікація системи | |
dc.subject | оптимізація управління | |
dc.subject | Кафедра менеджменту та інформаційних технологій | |
dc.title | Удосконалення методики розрахунку виробничих функцій в тваринництві за допомогою системного підходу | ru |
dc.title.alternative | Improving the methodology for calculating production functions in animal husbandry using a systematic approach | ru |
dc.type | Article | ru |