DSpace Repository

Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах південного степу України

Show simple item record

dc.contributor.author Козлова, О.П.
dc.contributor.author Домарацький, Є.О.
dc.date.accessioned 2021-03-25T19:17:07Z
dc.date.available 2021-03-25T19:17:07Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Козлова О. П., Домарацький Є. О. Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах південного степу України. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2021. Т. 117. С. 95–101.
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/5936
dc.description.abstract У статі наведено результати дослідження процесів росту і розвитку, адаптаційної та репродуктивної здатності, успішності інтродукції, біоекологічних особливостей, пер- спектив культивування хурми в умовах Південного Степу України. Успіх інтродукції хурми гібридної в умовах Півдня України визначається стійкістю до комплексу несприятливих факторів в осінньо-зимовий період (до прояву низьких темпера- тур). Для екзотів, до яких належить і хурма, рівень зимостійкості зумовлює можливість та перспективність її інтродукції. Візуальні спостереження за рослинами свідчать про те, що дерева хурми гібридної в умовах Південного Степу України характеризуються високим рівнем зимостійкості. За результатами досліджень установлено, що всі сорти хурми проходили процес під- готовки до зимового періоду. Так, у вересні проведено вологозарядковий полив дерев усіх сортів з обов’язковим мульчуванням прикореневої зони залишками соломи зернових куль- тур, а також стовбурові частини рослини захищено агроволокном із жовтня до березня. За морфологічними дослідженнями хурма є придатною для вирощування в цій кліматичній зоні. Біологічна цінність плодів хурми зумовлюється наявністю вітаміну С, що є природним антиоксидантом. Його кількість у досліджуваних генотипах виявилося такою, що за регуляр- ного включення в раціон людей плодів сорту Гора Говерла та Нікітська бордова можна відно- вити добову потребу у вітаміні С дорослої людини, а це становить 50–100 мг/добу. Майже 50% населення України відчувають гострий дефіцит цього вітаміну і його відновлення при- родним шляхом є вкрай важливим фактором. Із досліджуваних сортів із найбільшим умістом вітаміну С у плодах виявився сорт Нікітська бордова (14,5 мг/100 г). Проведені дослідження є лише початковими у вивченні малопоширених плодових куль- тур на Півдні України. Проведені оцінки перезимівлі видів і сортів хурми, що інтроду- ковані в Херсонському державному аграрно-економічному університеті, свідчать про значний рівень адаптаційного потенціалу та перспективність упровадження цих сортів в умовах Південного Степу України. ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject хурма гібридна ru
dc.subject інтродукція
dc.subject біологічна цінність
dc.subject листкова поверхня
dc.subject плоди
dc.subject насіння
dc.subject Кафедра рослинництва та агроінженерії
dc.title Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах південного степу України ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account