Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Козлова, О.П. | |
dc.contributor.author | Домарацький, Є.О. | |
dc.date.accessioned | 2021-03-25T19:17:07Z | |
dc.date.available | 2021-03-25T19:17:07Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Козлова О. П., Домарацький Є. О. Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах південного степу України. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2021. Т. 117. С. 95–101. | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/5936 | |
dc.description.abstract | У статі наведено результати дослідження процесів росту і розвитку, адаптаційної та репродуктивної здатності, успішності інтродукції, біоекологічних особливостей, пер- спектив культивування хурми в умовах Південного Степу України. Успіх інтродукції хурми гібридної в умовах Півдня України визначається стійкістю до комплексу несприятливих факторів в осінньо-зимовий період (до прояву низьких темпера- тур). Для екзотів, до яких належить і хурма, рівень зимостійкості зумовлює можливість та перспективність її інтродукції. Візуальні спостереження за рослинами свідчать про те, що дерева хурми гібридної в умовах Південного Степу України характеризуються високим рівнем зимостійкості. За результатами досліджень установлено, що всі сорти хурми проходили процес під- готовки до зимового періоду. Так, у вересні проведено вологозарядковий полив дерев усіх сортів з обов’язковим мульчуванням прикореневої зони залишками соломи зернових куль- тур, а також стовбурові частини рослини захищено агроволокном із жовтня до березня. За морфологічними дослідженнями хурма є придатною для вирощування в цій кліматичній зоні. Біологічна цінність плодів хурми зумовлюється наявністю вітаміну С, що є природним антиоксидантом. Його кількість у досліджуваних генотипах виявилося такою, що за регуляр- ного включення в раціон людей плодів сорту Гора Говерла та Нікітська бордова можна відно- вити добову потребу у вітаміні С дорослої людини, а це становить 50–100 мг/добу. Майже 50% населення України відчувають гострий дефіцит цього вітаміну і його відновлення при- родним шляхом є вкрай важливим фактором. Із досліджуваних сортів із найбільшим умістом вітаміну С у плодах виявився сорт Нікітська бордова (14,5 мг/100 г). Проведені дослідження є лише початковими у вивченні малопоширених плодових куль- тур на Півдні України. Проведені оцінки перезимівлі видів і сортів хурми, що інтроду- ковані в Херсонському державному аграрно-економічному університеті, свідчать про значний рівень адаптаційного потенціалу та перспективність упровадження цих сортів в умовах Південного Степу України. | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | хурма гібридна | ru |
dc.subject | інтродукція | |
dc.subject | біологічна цінність | |
dc.subject | листкова поверхня | |
dc.subject | плоди | |
dc.subject | насіння | |
dc.subject | Кафедра рослинництва та агроінженерії | |
dc.title | Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах південного степу України | ru |
dc.type | Article | ru |