dc.description.abstract |
У статі наведено результати дослідження процесів росту і розвитку, адаптаційної
та репродуктивної здатності, успішності інтродукції, біоекологічних особливостей, пер- спектив культивування хурми в умовах Південного Степу України.
Успіх інтродукції хурми гібридної в умовах Півдня України визначається стійкістю до
комплексу несприятливих факторів в осінньо-зимовий період (до прояву низьких темпера- тур). Для екзотів, до яких належить і хурма, рівень зимостійкості зумовлює можливість
та перспективність її інтродукції. Візуальні спостереження за рослинами свідчать про
те, що дерева хурми гібридної в умовах Південного Степу України характеризуються
високим рівнем зимостійкості.
За результатами досліджень установлено, що всі сорти хурми проходили процес під- готовки до зимового періоду. Так, у вересні проведено вологозарядковий полив дерев усіх
сортів з обов’язковим мульчуванням прикореневої зони залишками соломи зернових куль- тур, а також стовбурові частини рослини захищено агроволокном із жовтня до березня.
За морфологічними дослідженнями хурма є придатною для вирощування в цій кліматичній
зоні. Біологічна цінність плодів хурми зумовлюється наявністю вітаміну С, що є природним
антиоксидантом. Його кількість у досліджуваних генотипах виявилося такою, що за регуляр- ного включення в раціон людей плодів сорту Гора Говерла та Нікітська бордова можна відно- вити добову потребу у вітаміні С дорослої людини, а це становить 50–100 мг/добу. Майже
50% населення України відчувають гострий дефіцит цього вітаміну і його відновлення при- родним шляхом є вкрай важливим фактором. Із досліджуваних сортів із найбільшим умістом
вітаміну С у плодах виявився сорт Нікітська бордова (14,5 мг/100 г).
Проведені дослідження є лише початковими у вивченні малопоширених плодових куль- тур на Півдні України. Проведені оцінки перезимівлі видів і сортів хурми, що інтроду- ковані в Херсонському державному аграрно-економічному університеті, свідчать про
значний рівень адаптаційного потенціалу та перспективність упровадження цих сортів
в умовах Південного Степу України. |
ru |