dc.contributor.author |
Морозова, Ольга Григорівна |
|
dc.contributor.author |
Морозов, Роман Володимирович |
|
dc.date.accessioned |
2021-01-07T09:04:02Z |
|
dc.date.available |
2021-01-07T09:04:02Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.citation |
Морозов Р. В., Морозова О. Г. Методологічні засади оцінки виробничого потенціалу і ефективності аграрних підприємств Вісник Херсонського національного технічного університету : науковий журнал. (Журнал включено до наукометричних баз, електронних бібліотек та репозитаріїв: Google Scholar, Crossref, National Library of Ukraine (Vernadsky) (Категорія Б) Репозитарій: 2020. № 4 (75). С. 204–209. |
ru |
dc.identifier.issn |
2078-4481 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/5648 |
|
dc.description.abstract |
У статті розглядаються теоретико-методологічні аспекти оцінки виробничого потенціалу і ефективності аграрних підприємств. Узагальнено різні дефініції змісту категорії «потенціал». Доведено, що виробничий потенціал аграрного підприємства – це сукупність наявних у господарюючого суб'єкта ресурсів й можливостей, які визначаються інтегральною спроможністю відповідати вимогам агропромислового виробництва і здатністю досягати результатів щодо створення нових споживних вартостей. Уточнено сутнісні характеристики категорії «ефективність». Щодо методологічних та методичних аспектів ефективності, то у статті аргументовано, що ефективність визначається як одна із важливих категорій в сучасній аграрній науці, на підвищення якої зорієнтований процес агропромислового розширеного відтворення. На основі теоретичних узагальнень, здійсненних у дослідженні, доведено, що сутність ефективного агропромислового виробництва – це повна система ефективності, яка враховує ефективність у виробництві (досягається при мінімізації вартості виробництва), ефективність у споживанні (досягається при максимізації задоволення потреб споживачів) і певний баланс між інтересами виробників та споживачів на ринках. У процесі дослідження поглиблено методичні підходи до оцінки виробничого потенціалу й ефективності аграрних підприємств в контексті їх вимірювання, що ґрунтуються на результатах методу аналізу оболонки даних DEA (Dаtа envelopment analysis). Метод DEA дозволяє визначити технічну ефективність виробництва аграрної продукції (критерієм є максимізація виробництва продукції за певної кількості ресурсів) і технічну ефективність використання ресурсів (критерієм є досягнення даного обсягу виробництва продукції за мінімального витрачання ресурсів). Поєднання технічної ефективності виробництва аграрної продукції і ефективності використання ресурсів дає змогу визначити рівень потенціалу, який фактично і є результатом взаємодії означених показників. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Вісник Херсонського національного технічного університету |
ru |
dc.relation.ispartofseries |
СОЦІАЛЬНІ ТА ПОВЕДІНКОВІ НАУКИ;4 |
|
dc.subject |
потенціал, ефективність, аграрне підприємство, агропромислове виробництво. |
ru |
dc.subject |
Кафедра менеджменту організацій |
ru |
dc.title |
МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ І ЕФЕКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ |
ru |
dc.title.alternative |
МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОЦЕНКИ ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ПОТЕНЦИАЛА И ЭФФЕКТИВНОСТИ АГРАРНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ |
ru |
dc.title.alternative |
METHODOLOGICAL PRINCIPLES OF EVALUATION OF PRODUCTION POTENTIAL AND EFFICIENCY OF AGRICULTURAL ENTERPRISES |
ru |
dc.type |
Article |
ru |