DSpace Repository

МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ І ЕФЕКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Show simple item record

dc.contributor.author Морозова, Ольга Григорівна
dc.contributor.author Морозов, Роман Володимирович
dc.date.accessioned 2021-01-07T09:04:02Z
dc.date.available 2021-01-07T09:04:02Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Морозов Р. В., Морозова О. Г. Методологічні засади оцінки виробничого потенціалу і ефективності аграрних підприємств Вісник Херсонського національного технічного університету : науковий журнал. (Журнал включено до наукометричних баз, електронних бібліотек та репозитаріїв: Google Scholar, Crossref, National Library of Ukraine (Vernadsky) (Категорія Б) Репозитарій: 2020. № 4 (75). С. 204–209. ru
dc.identifier.issn 2078-4481
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/5648
dc.description.abstract У статті розглядаються теоретико-методологічні аспекти оцінки виробничого потенціалу і ефективності аграрних підприємств. Узагальнено різні дефініції змісту категорії «потенціал». Доведено, що виробничий потенціал аграрного підприємства – це сукупність наявних у господарюючого суб'єкта ресурсів й можливостей, які визначаються інтегральною спроможністю відповідати вимогам агропромислового виробництва і здатністю досягати результатів щодо створення нових споживних вартостей. Уточнено сутнісні характеристики категорії «ефективність». Щодо методологічних та методичних аспектів ефективності, то у статті аргументовано, що ефективність визначається як одна із важливих категорій в сучасній аграрній науці, на підвищення якої зорієнтований процес агропромислового розширеного відтворення. На основі теоретичних узагальнень, здійсненних у дослідженні, доведено, що сутність ефективного агропромислового виробництва – це повна система ефективності, яка враховує ефективність у виробництві (досягається при мінімізації вартості виробництва), ефективність у споживанні (досягається при максимізації задоволення потреб споживачів) і певний баланс між інтересами виробників та споживачів на ринках. У процесі дослідження поглиблено методичні підходи до оцінки виробничого потенціалу й ефективності аграрних підприємств в контексті їх вимірювання, що ґрунтуються на результатах методу аналізу оболонки даних DEA (Dаtа envelopment analysis). Метод DEA дозволяє визначити технічну ефективність виробництва аграрної продукції (критерієм є максимізація виробництва продукції за певної кількості ресурсів) і технічну ефективність використання ресурсів (критерієм є досягнення даного обсягу виробництва продукції за мінімального витрачання ресурсів). Поєднання технічної ефективності виробництва аграрної продукції і ефективності використання ресурсів дає змогу визначити рівень потенціалу, який фактично і є результатом взаємодії означених показників. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Вісник Херсонського національного технічного університету ru
dc.relation.ispartofseries СОЦІАЛЬНІ ТА ПОВЕДІНКОВІ НАУКИ;4
dc.subject потенціал, ефективність, аграрне підприємство, агропромислове виробництво. ru
dc.subject Кафедра менеджменту організацій ru
dc.title МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ І ЕФЕКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ ru
dc.title.alternative МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОЦЕНКИ ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ПОТЕНЦИАЛА И ЭФФЕКТИВНОСТИ АГРАРНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ ru
dc.title.alternative METHODOLOGICAL PRINCIPLES OF EVALUATION OF PRODUCTION POTENTIAL AND EFFICIENCY OF AGRICULTURAL ENTERPRISES ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account