Репозиторий Dspace

. Ефективність технологічних прийомів контролю присутності осоту рожевого та сивого серед промислових насаджень винограду

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Минкіна, Г.О.
dc.contributor.author Минкін, М.В.
dc.date.accessioned 2021-01-04T13:57:35Z
dc.date.available 2021-01-04T13:57:35Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Минкін М.В., Минкіна Г.О. Ефективність технологічних прийомів контролю присутності осоту рожевого та сивого серед промислових насаджень винограду. Агробіологія. Біла Церква , 2020. №2(161). C. 107-114 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/5554
dc.description.abstract Метою дослідження було проведення об’єктивного аналізу ефективності технологічних прийомів контролю розвитку осоту рожевого та сивого серед промислових насаджень винограду, враховуючи їх особливості та сучасні заходи боротьби. Обліки чисельності та розвитку бур'янів, проведені в кінці фази росту пагонів винограду на ділянках, ґрунт яких утримувався у стані чорного пару, довели, що частота поширення рослин осоту рожевого та сивого у складі різних біолого-ценотичних угрупувань досягала 53,1–57,4 % з середньою чисельністю 3,4–3,7 шт./мํ, які розвивалися віссю ряду кущів та захисної смуги. Вирощування в міжряддях винограду проміжних культур, озимого жита і щавлю кислого зумовлює якісні та кількісні зміни у формуванні видового складу, чисельності і розвитку бур'янів, зокрема багаторічних – осоту рожевого та сивого. У секторах міжрядь, вільних від проміжних культур, віссю ряду кущів та захисної смуги розвиток осоту рожевого та сивого суттєво не відрізняються від аналогічних процесів на ділянці, що утримувалася постійно у стані чорного пару. Встановлено, що традиційні прийоми контролю малоефективні, оскільки не забезпечують повного видалення бур'янів, потребують великих витрат матеріальних та фінансових ресурсів. Найбільш перспективним для скорочення витрат та досягнення максимальної ефективності в боротьбі з осотом рожевим та сивим є комплексне застосування агротехнічних, фітоценологічних та хімічних заходів, з обов’язковим урахуванням біологічних особливостей розвитку бур’яну. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher «Агробіологія» Білоцерківський національний аграрний університет ru
dc.subject Кафедра ботаніки та захисту рослин ru
dc.title . Ефективність технологічних прийомів контролю присутності осоту рожевого та сивого серед промислових насаджень винограду ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись