Abstract:
У статті викладено матеріал з актуальних питань щодо профілактики кістково-синтетичних порушень при вирощуванні індичат-бройлерів у присадибних і фермерських господарствах.
Вирощування індиків-бройлерів у присадибних і фермерських господарствах приваблює багатьох власників – ця сільськогосподарська птиця відрізняються хорошим приростами живої маси, а їх тушки мають найбільшу масу серед всієї домашньої птиці, але індики нерідко піддаються різним захворюванням. Щоб уникнути подібних проблем потрібно бути заздалегідь підготовленими,, адже як відомо будь-яке захворювання легше запобігти, чим лікувати.
Для успішного виконання цього завдання поряд з іншими факторами важливу роль відіграє нормована годівля сільськогосподарської птиці. В годівлі птиці, в зв’язку з специфічністю їх продуктивності, особливої уваги заслуговує мінеральне живлення, а саме кальцій та фосфор, обмін яких в організмі тісно пов’язаний з вітаміном D. В сучасних умовах господарювання виробники м’яса індиків стикаються з проблемами хвороб ніг. Ріст кістяка в індичат часто відстає від росту всього організму, і це генетично зумовлена особливість такої птиці. У результаті проявляється кульгавість, викривлення кінцівок, переломи стегнових кісток, зниження рухової активності. Все це спричиняє високому ступеню вибракування поголів’я в перші тижні життя.
Для профілактики таких кістково-синтетичних порушень у індичат-бройлерів в умовах присадибних і фермерських господарств запропоновані заходи щодо попередження зазначеної проблеми, а саме підібрано нормальне джерело основних мінералів: кальцію і фосфору, нормальне надходженням в організм індиченят вітаміну D, яке забезпечує оптимальні умови його засвоєння.
При підборі джерел кальцію було враховано, що для індичат придатні тільки чисті карбонати кальцію зі структурованими дрібними гранулами, високою щільністю і концентрацією кальцію від 33 до 37%. При підборі фосфорного джерела перевагу віддали кормовому монокальційфосфату з концентрацією кальцію 16% і фосфору – 23 %. Такі фосфати добре розчинні у шлунково-кишковому вмісті та легко за участю вітаміну D всмоктуються у тонкому кишечнику. Для підвищення резистентності організму інфекціям і стимулюванню росту індичат з 5 по 11 день вирощування запропоновано випоювати концентрат вітамінів А, D3, Е з розрахунку 0,2 мл на 1 літр води.
Description:
The article presents material on topical issues related to the prevention of bone and synthetic disorders in the cultivation of broiler turkeys in homesteads and farms.
Growing broiler turkeys on homesteads and farms attracts many owners - these poultry have good live weight gain, and their carcasses have the largest weight among all poultry, but turkeys are often susceptible to various diseases. To avoid such problems you need to be prepared in advance, because it is known that any disease is easier to prevent than to treat.
For the successful completion of this task, along with other factors, the normalized feeding of poultry plays an important role. In poultry feeding, due to the specificity of their productivity, special attention should be paid to mineral nutrition, namely calcium and phosphorus, the metabolism of which in the body is closely linked with vitamin D. In modern farming conditions, turkey meat producers face disease problems feet. The growth of the skeleton in turkeys often lags behind the growth of the whole organism, and this is a genetically determined feature of such a bird. The result is lameness, limb curvature, fractures of the femurs, decreased motor activity. All this causes a high degree of culling of livestock in the first weeks of life.
To prevent such bone-synthetic disorders in broiler turkeys in homesteads and farms, measures are proposed to prevent this problem, namely, selected a normal source of essential minerals: calcium and phosphorus, normal intake of vitamin D in turkeys, which provides optimal conditions for its assimilation.
When selecting sources of calcium, it was taken into account that only pure calcium carbonates with structured fine granules, high density and calcium concentration from 33 to 37% are suitable for turkeys. When selecting a phosphorus source, feed monocalcium phosphate with a calcium concentration of 16% and phosphorus of 23% was preferred. Such phosphates are well soluble in the gastrointestinal contents and are easily absorbed in the small intestine with the participation of vitamin D. To increase the body's resistance to infections and stimulate the growth of turkeys from 5 to 11 days of cultivation, it is proposed to drink a concentrate of vitamins A, D3, E at the rate of 0.2 ml per 1 liter of water.