Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Ведмеденко, Олена | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T20:04:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T20:04:23Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Ведмеденко О.В. Оцінювання продуктивності бройлерів за кліткового та підлогового утримання. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. Херсон, 2020. Вип. 115. С. 145-151. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/4780 | |
dc.description.abstract | У статті розглядається дослідження порівняльної оцінки продуктивності м′ясного кросу Кобб-500, який вирощували за різних систем утримання із застосуванням обладнання компанії «Big Dutchman» (Німеччина), КБУ-3, ТБЦБ (вітчизняного виробництва ВО «Техна») та Урал (ТОВ "Уралтехномаш Плюс" в м. Новоуральське Свердловської області). Встановлено, що курчата-бройлери, що утримувались на глибокій підстилці та у застарілих кліткових батареях КБУ-3 мали меншу живу масу на 15,1…29,2% від нормативу протягом вирощування. Бройлери у кліткових батареях ТБЦБ та «Урал» мали дещо вищу живу масу за попереднє обладнання, але меншу за норматив на 8,8…17,1%. Ефективністю сучасного кліткового обладнання є зниження падежу на 2,1 і 3,2% (відносно обладнання «Урал» і ТБЦБ). А також вищі середньодобові прирости птиці у даних пташниках (50,9 г і 54,3 г) обумовили збільшення живої маси в забійному віці на 8,3 і 14,0% відповідно. Найвищою конверсією корму характеризувались курчата, що утримувались в кліткових батареях ТБЦБ та «Урал». Витрати корму на 1 кг приросту живої маси в цих пташниках були меншими порівняно з підлоговим утриманням на 7,2 і 8,1% відповідно. Порівняно з утриманням птиці на глибокій підстилці у пташниках з клітковим устаткуванням КБУ-3, ТБЦБ і «Урал» у 1,7; 2,9 та 2,7 разів відповідно збільшується виробництво м’яса в забійній масі та вихід м’яса на 1м2 корисної площі. Додатково отримано 146,699; 333,487 та 385,203 тони м’яса у вигляді патраних тушок за рік відповідно з пташників, де встановлено кліткове обладнання. За рахунок використання сучасного кліткового обладнанням ТБЦБ, українського виробництва «ВО Техна», та «Урал», російського виробництва «Уралтехномаш Плюс» збільшується поголів’я на кінець вирощування та валове виробництво м’яса з одиниці площі пташника за мінімальних витратах праці й засобів. | ru |
dc.description.abstract | The paper presents the research of a comparative evaluation of the productivity of the meat cross Kobb-500, raised in different housing systems using the equipment of the company «Big Dutchman» (Germany), KBU-3, TBTsB (of the Ukrainian producer PC «Tekhna») and «Ural» (the LLC «Uraltekhnomash Plius» in Novouralsk of Sverdlovsk region). The study establishes that broiler chickens kept on the deep bedding and in the out-of-date battery cages KBU-3 had live weight less by 15.1…29.2% than the norm in the raising period. The broilers in the battery cages TBTsB and «Ural» had a bit higher live weight than those raised in the above mentioned conditions, but it was less by 8.8…17.1% than the norm. The efficiency of the modern cage equipment is a decrease in the loss by 2.1 and 3.2% (in comparison to the equipment «Ural» and TBTsB). A higher average daily increase in the chicken weight in these poultry-houses (50.9 g and 54.3 g) caused an increase in the live weight and in the slaughter weight by 8.3 and 14.0% respectively. The highest conversion of feeds was characteristic of the chickens kept in the battery cages TBTsB and «Ural». The consumption of feeds per kg of the increase in the live weight in these poultry-houses was less in comparison to the floor housing by 7.2 and 8.1% respectively. In comparison with housing the poultry on the deep bedding in the poultry-houses with the cage equipment KBU-3, TBTsB and «Ural» meat production increases 1.7; 2.9 and 2.7 times respectively in terms of slaughter weight and meat yield per m2 of a useful area. Due to the use of the modern cage equipment TBTsB, of the Ukrainian producer PC «Tekhna», and «Ural», of the Russian producer «Uraltekhnomash Plius» there is an increase in the number of heads at the end of the raising period and the gross meat production per unit area of the poultry-house with minimum labor and production costs. | |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрний університет | ru |
dc.subject | курчата-бройлери | ru |
dc.subject | кліткове утримання | ru |
dc.subject | підлогове утримання | ru |
dc.subject | світловий режим | ru |
dc.subject | жива маса | ru |
dc.subject | забійний вихід | ru |
dc.subject | Кафедра технології виробництва продукції тваринництва | ru |
dc.title | Оцінювання продуктивності бройлерів за кліткового та підлогового утримання | ru |
dc.title.alternative | Evaluation of the productivity of broilers in cage and floor housing systems | ru |
dc.type | Article | ru |