DSpace Repository

Диверсифікація олійного бізнесу та розвиток виробництва нетрадиційних олій на Херсонщині

Show simple item record

dc.contributor.author Петрова О.О.
dc.date.accessioned 2020-12-02T09:30:01Z
dc.date.available 2020-12-02T09:30:01Z
dc.date.issued 2020-11
dc.identifier.citation Петрова О. О. Диверсифікація олійного бізнесу та розвиток виробництва нетрадиційних олій на херсонщині. Агросвіт. 2020. № 21. С. 41–48. DOI: 10.32702/2306-6792.2020.21.41 ru
dc.identifier.issn 2306-6792
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/4776
dc.description.abstract Рослинні олії мають забезпечувати населення цінними продуктами харчування із високим вмістом біологічно активних речовин, мінералів та мікроелементів. На сьогодні олійні культури є найбільш привабливими для аграрного бізнесу, оскільки вони можуть давати найбільшу прибутковість та максимальну ефективність аграрного виробництва. Олійних культур налічується більше 350 видів. До олійних належать культури, в насінні або плодах яких міститься не менш як 15 % олії. Серед олійних розрізняють культури, які вирощують виключно для виробництва олії (соняшник, ріпак, кунжут, рицина, гірчиця, рижій, льон олійний, мак тощо) і рослини комплексного використання, з яких олію отримують як побічний продукт у процесі переробки (бавовник, соя, льон-довгунець, коноплі, арахіс та ін.). Основними олійними культурами в Україні є соняшник, ріпак та соя. На сьогодні виникає необхідність створення дієвого механізму управління ефективністю діяльності бізнесу з вирощування олійних культур. Одним з таких механізмів може бути перехід на виробництво нетрадиційних олійних культур. Нетрадиційним олійним культурам, як-от: гірчиця біла та сиза, сафлор, чорний кмин, амарант, виноград, кісточкові плоди, приділяється незначна увага, хоча вони можуть слугувати джерелами біологічно активних речовин, у тому числі й жирів, тому що багато з них відрізняються високим їх вмістом. До нетрадиційних видів олійних культур також відносять насіння томатів, гарбузів, огірків, кавунів тощо. Олію з них застосовують для харчових і технічних цілей. В Україні можна успішно розвивати виробництво олій з нетрадиційної сировини, як-от: волоський горіх, гарбузове та томатне насіння, гірчиця, кісточки плодових дерев, зародки пшениці, рису та кукурудзи. Диверсифікація олійного бізнесу шляхом введення нетрадиційних, нішевих олійних культур у сівозміну, відмова від моновиробництва дає можливість забезпечувати високу конкурентоспроможність виробника продукції. ru
dc.publisher Дніпровський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject нішеві культури
dc.subject диверсифікація
dc.subject олійний бізнес
dc.subject бізнес олійний
dc.subject органічне виробництво
dc.subject олії нетрадиційні ru
dc.subject Кафедра економіки та фінансів ru
dc.title Диверсифікація олійного бізнесу та розвиток виробництва нетрадиційних олій на Херсонщині ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account