Abstract:
Зернобобові культури за всю історію людства посідали чільне місце в
аграрному секторі виробництва, але в останній час вони стали займати менші площі
та забезпечувати недостатню кількість продукції для потреб населення. Попит на
такі культури, як горох, кормові боби й інші (для продовольчих і кормових цілей)
не повністю задовольняється за рахунок власного виробництва у багатьох країнах
світу.
Виникла потреба розробити елементи ресурсозберігаючої технології його
виробництва із застосуванням невисоких доз добрив синтетичного походження
шляхом стимуляції дії азотфіксуючих бульбочкових бактерій, що є симбіонтами
гороху, з допомогою бактеріальних і мікродобрив, які значно дешевші за мінеральні
добрива, мало витратні при внесенні, не шкодять довкіллю та завдяки мікродозам є
абсолютно безпечними для людей