Репозиторий Dspace

Енергоємність сучасної технології вирощування винограду та основних сільськогосподарських культур

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Шевченко, І. В.
dc.contributor.author Минкін, М.В.
dc.contributor.author Минкіна, Г.О.
dc.date.accessioned 2020-11-16T09:40:48Z
dc.date.available 2020-11-16T09:40:48Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Шевченко І.В., Минкін М.В., Минкіна Г.О. Енергоємність сучасної технології вирощування винограду та основних сільськогосподарських культур. Агробіологія. Біла Церква ,2020. №1(157). C. 192-200 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/4651
dc.description.abstract Метою дослідження було проведення об’єктивного аналізу ефективності сучасної технології культивування промислових насаджень винограду, порівняння їх з аналогічними витратами за вирощування інших с.-г. культур, враховуючи сучасний світовий тренд. Альтернативою традиційній технології вирощування щеплених саджанців та закладання насаджень винограду, може бути садіння підготовлених підщепних чубуків на постійне місце, згідно зі схемою, з наступним щепленням їх бажаним сортом на місці. Впровадження альтернативної технології, з застосуванням сучасного мобільного інструментарію (секатори для щеплення компонентів на місці, аквасорбенти, біологічні клеї), дає змогу зменшити на 15,9 % фінансові і на 71,7 % витрати хіміко-техногенної енергії, лише на етапі вирощування щепленого садивного матеріалу винограду, а також за створення його промислових насаджень. Аналіз ефективності традиційної технології вирощування щепленого садивного матеріалу доводить, що вона надто обтяжлива для галузі і потребує суттєвого перегляду з метою значного скорочення фінансових, ресурсних та енергетичних витрат, ефективнішого використання природних потоків енергії. Загалом, це стосується і технології створення та продуктивного культивування промислових насаджень винограду. Збереження та подальший розвиток галузі, підвищення рентабельності виноградарства, зменшення антропогенного тиску на довкілля можливі завдяки новим, нетрадиційним енергозберігаючим технологіям створення промислових насаджень та їх продуктивному культивуванню. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Білоцерківський національний аграрний університет ru
dc.subject енергетичні показники ru
dc.subject технологія вирощування ru
dc.subject врожайність ru
dc.subject Кафедра ботаніки та захисту рослин ru
dc.title Енергоємність сучасної технології вирощування винограду та основних сільськогосподарських культур ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись