dc.description.abstract |
Підвищення рівня врожаю та валових зборів зерна пшениці озимої з високими показни-ками якості, що визначають його борошномельно-хлібопекарські й технологічні властиво-сті, є актуальним питанням для світової аграрної науки і виробництва.У статті наведено результати дослідження, проведеного у 2017–2019 рр. на тем-но-каштанових середньосуглинкових слабкосолонцюватих ґрунтах в умовах дослідного поля ДП ДГ «Копані» Інституту зрошуваного землеробства НААН Білозерського району Херсонської області. Досліджували вплив сортових особливостей, мінеральної та орга-но-мінеральної системи удобрення, біологічного та хімічного методів захисту від хво-роб на врожайність та фізичні й біохімічні показники якості зерна пшениці озимої. Сівбу проводили в третій декаді вересня, попередник – пар чорний. Загальна площа посівної ділянки – 50 м2, облікової – 25 м2. Повторність у досліді – чотириразова. Використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи згідно із загальновизна-ними в Україні методиками та методичними рекомендаціями.Встановлено, що внесення мінеральних добрив під передпосівну культивацію в дозі N30P30 з проведенням позакореневих підживлень посівів органо-мінеральним добривом ROST (2,0 л/га) на початку відновлення весняної вегетації та у фазу прапорцевого листка й хімічним захистом рослин із використанням фунгіциду – Колосаль, к.е. (1,0 л/га) сприяло отриманню врожайності зерна пшениці озимої сорту Марія на рівні 4,96 т/га з масою 1000 зерен 43,5 г, натурою зерна – 803 г/л, склоподібністю – 97,4%, вмістом білка – 15,2%, клейковини – 28,5%, що відповідало 1-му класу за характеристикою і нормами для пшениці м’якої згідно з ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови». |
ru |