Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Марковська, О.Є. | |
dc.contributor.author | Гречишкіна, Т.А. | |
dc.date.accessioned | 2020-10-29T18:12:08Z | |
dc.date.available | 2020-10-29T18:12:08Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Марковська O. Є. Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від удобрення та захисту рослин від хвороб в умовах Південного Степу України / O. Є. Марковська, Т. А. Гречишкіна. // Таврійський науковий вісник. – 2020. – №114. – С. 77–84. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/4578 | |
dc.description.abstract | Підвищення рівня врожаю та валових зборів зерна пшениці озимої з високими показни-ками якості, що визначають його борошномельно-хлібопекарські й технологічні властиво-сті, є актуальним питанням для світової аграрної науки і виробництва.У статті наведено результати дослідження, проведеного у 2017–2019 рр. на тем-но-каштанових середньосуглинкових слабкосолонцюватих ґрунтах в умовах дослідного поля ДП ДГ «Копані» Інституту зрошуваного землеробства НААН Білозерського району Херсонської області. Досліджували вплив сортових особливостей, мінеральної та орга-но-мінеральної системи удобрення, біологічного та хімічного методів захисту від хво-роб на врожайність та фізичні й біохімічні показники якості зерна пшениці озимої. Сівбу проводили в третій декаді вересня, попередник – пар чорний. Загальна площа посівної ділянки – 50 м2, облікової – 25 м2. Повторність у досліді – чотириразова. Використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи згідно із загальновизна-ними в Україні методиками та методичними рекомендаціями.Встановлено, що внесення мінеральних добрив під передпосівну культивацію в дозі N30P30 з проведенням позакореневих підживлень посівів органо-мінеральним добривом ROST (2,0 л/га) на початку відновлення весняної вегетації та у фазу прапорцевого листка й хімічним захистом рослин із використанням фунгіциду – Колосаль, к.е. (1,0 л/га) сприяло отриманню врожайності зерна пшениці озимої сорту Марія на рівні 4,96 т/га з масою 1000 зерен 43,5 г, натурою зерна – 803 г/л, склоподібністю – 97,4%, вмістом білка – 15,2%, клейковини – 28,5%, що відповідало 1-му класу за характеристикою і нормами для пшениці м’якої згідно з ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови». | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник | ru |
dc.subject | урожайність | ru |
dc.subject | сорти | ru |
dc.subject | білок | ru |
dc.subject | клейковина | ru |
dc.subject | метод | ru |
dc.subject | біопрепарати | ru |
dc.subject | yield | ru |
dc.subject | varieties | ru |
dc.subject | protein | ru |
dc.subject | gluten | ru |
dc.subject | method | ru |
dc.subject | biologics | ru |
dc.subject | Кафедра ботаніки та захисту рослин | ru |
dc.title | Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від удобрення та захисту рослин від хвороб в умовах Південного Степу України | ru |
dc.type | Article | ru |