Репозиторий Dspace

Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від удобрення та захисту рослин від хвороб в умовах Південного Степу України

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Марковська, О.Є.
dc.contributor.author Гречишкіна, Т.А.
dc.date.accessioned 2020-10-29T18:12:08Z
dc.date.available 2020-10-29T18:12:08Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Марковська O. Є. Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від удобрення та захисту рослин від хвороб в умовах Південного Степу України / O. Є. Марковська, Т. А. Гречишкіна. // Таврійський науковий вісник. – 2020. – №114. – С. 77–84. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/4578
dc.description.abstract Підвищення рівня врожаю та валових зборів зерна пшениці озимої з високими показни-ками якості, що визначають його борошномельно-хлібопекарські й технологічні властиво-сті, є актуальним питанням для світової аграрної науки і виробництва.У статті наведено результати дослідження, проведеного у 2017–2019 рр. на тем-но-каштанових середньосуглинкових слабкосолонцюватих ґрунтах в умовах дослідного поля ДП ДГ «Копані» Інституту зрошуваного землеробства НААН Білозерського району Херсонської області. Досліджували вплив сортових особливостей, мінеральної та орга-но-мінеральної системи удобрення, біологічного та хімічного методів захисту від хво-роб на врожайність та фізичні й біохімічні показники якості зерна пшениці озимої. Сівбу проводили в третій декаді вересня, попередник – пар чорний. Загальна площа посівної ділянки – 50 м2, облікової – 25 м2. Повторність у досліді – чотириразова. Використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи згідно із загальновизна-ними в Україні методиками та методичними рекомендаціями.Встановлено, що внесення мінеральних добрив під передпосівну культивацію в дозі N30P30 з проведенням позакореневих підживлень посівів органо-мінеральним добривом ROST (2,0 л/га) на початку відновлення весняної вегетації та у фазу прапорцевого листка й хімічним захистом рослин із використанням фунгіциду – Колосаль, к.е. (1,0 л/га) сприяло отриманню врожайності зерна пшениці озимої сорту Марія на рівні 4,96 т/га з масою 1000 зерен 43,5 г, натурою зерна – 803 г/л, склоподібністю – 97,4%, вмістом білка – 15,2%, клейковини – 28,5%, що відповідало 1-му класу за характеристикою і нормами для пшениці м’якої згідно з ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови». ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник ru
dc.subject урожайність ru
dc.subject сорти ru
dc.subject білок ru
dc.subject клейковина ru
dc.subject метод ru
dc.subject біопрепарати ru
dc.subject yield ru
dc.subject varieties ru
dc.subject protein ru
dc.subject gluten ru
dc.subject method ru
dc.subject biologics ru
dc.subject Кафедра ботаніки та захисту рослин ru
dc.title Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від удобрення та захисту рослин від хвороб в умовах Південного Степу України ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись