Репозиторий Dspace

Продуктивність пшениці озимої залежно від фонів живлення в умовах Західного Полісся

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Сидякіна, О. В.
dc.contributor.author Дворецький, В. Ф.
dc.date.accessioned 2020-10-12T19:08:39Z
dc.date.available 2020-10-12T19:08:39Z
dc.date.issued 2020-07
dc.identifier.citation Сидякіна О. В., Дворецький В. Ф. Продуктивність пшениці озимої залежно від фонів живлення в умовах Західного Полісся. Наукові горизонти. 2020. № 07 (92). С. 45–52. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/4512
dc.description.abstract Наведені результати впливу органо-мінерального удобрення та проведення по його фону позакореневих підживлень комплексними добривами на врожайність, біохімічні та фізичні показники якості зерна пшениці озимої сорту Артеміда. Експериментальні дослідження проводили на осушуваному дерново-підзолистому ґрунті впродовж 2016–2018 рр. в умовах дослідного господарства «Перше Травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України. Дослідження показали, що основне внесення мінеральних добрив у нормі N60Р60К60, заробка сидерату та внесення 10 т/га гною забезпечили збільшення врожайності зерна на 1,45 т/га, соломи – на 1,16 т/га. Значно вищу врожайність визначено у варіантах проведення по даному фону позакореневих підживлень комплексними добривами. За рахунок останніх додатково сформовано 0,62–0,96 т/га зерна та 0,50–0,77 т/га соломи. Максимальну у досліді врожайність зерна і соломи забезпечило проведення підживлень посівів пшениці озимої органо-мінеральним добривом Органік Д2–M. З покращенням фону живлення вміст білка у зерні пшениці озимої збільшився на 0,2–0,3 %, сирої клейковини – на 0,4–0,6 %. Суттєвої різниці між варіантами удобрення за даними показниками якості виявлено не було. Проте її спостерігали за умовним виходом білка і сирої клейковини з гектару посіву пшениці озимої. За рахунок більш високої сформованої врожайності значну перевагу у даному випадку мали варіанти з проведенням позакореневих підживлень комплексними добривами, і особливо органомінеральним комплексом Органік Д2–M. Оптимізація фону живлення сприяла збільшенню маси 1000 зерен з 38 г у контролі без добрив до 42–45 г за їх внесення. Проведення позакореневих підживлень комплексними добривами на даному фізичному показникові якості не позначилось, а використання вітамінного комплексу БФ–3 взагалі призвело до його зменшення порівняно з основним внесенням мінеральних та органічних добрив. Натура зерна, вирощеного на удобрених ділянках досліду, на 1,7–3,0 % перевищила даний показник у контролі без внесення добрив. Найменшу дію за натурною масою визначено за проведення позакореневих підживлень вітамінним комплексом БФ–3. Суттєвої різниці між іншими варіантами удобрення не спостерігали. ru
dc.publisher Наукові горизонти ru
dc.subject пшениця озима ru
dc.subject winter wheat ru
dc.subject комплексні добрива ru
dc.subject complex fertilizers ru
dc.subject врожайність зерна і соломи ru
dc.subject grain and straw yield ru
dc.subject білок ru
dc.subject protein ru
dc.subject сира клейковина ru
dc.subject raw gluten ru
dc.subject умовний вихід білка і сирої клейковини ru
dc.subject conditional yield of protein and raw gluten ru
dc.subject маса 1000 зерен ru
dc.subject weight of 1000 grains ru
dc.subject натура зерна ru
dc.subject grain nature ru
dc.subject Кафедра землеробства ru
dc.title Продуктивність пшениці озимої залежно від фонів живлення в умовах Західного Полісся ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись