Abstract:
Застосування хлорели у народному господарстві відбувається вже давно і успішно, але в аквакультурі ця водорість може з успіхом застосовуватися в різних якостях, зокрема, як біологічний меліоратор, що очищує рибницькі водойми покращує якість води. Розвиток хлорели у водоймі пригнічує розвиток синьо-зелених водоростей, особливо в умовах підвищеної температури води, і це зберігає необхідний для вирощування гідробіонтів кисень у воді та забезпечує її належну кислотність.
Для зменшення негативного впливу від наслідків глобального потепління найкраще застосовувати місцеві органічні компоненти – вони найкраще співіснують з екосистемою. Застосування хлорели в аквакультурі для очищення рибницьких ставків від синьо-зелених водоростей влітку є ефективним та таким, що відповідає цілям сталого розвитку. Крім того, така практика може розглядатися і бути рекомендована в аквакультурі, як адаптаційна практика щодо збереження якості поверхневих вод в умовах глобального потепління.
The use of Chlorella spp. in the national economy has been going on for a long time and successfully but in aquaculture, this alga can be successfully used in various capacities, in particular, as a facilitates that cleaning of fish ponds and improves water quality. The development of Chlorella spp. in the reservoirs inhibits the development of Cyanobacteria, especially in conditions of elevated water temperature, and this saves the oxygen necessary for the cultivation of aquatic organisms in the water and ensures its proper acidity.
To reduce the negative effects of global warming, it is to use local natural components - they better. The introduction of Chlorella in aquaculture to clean fish ponds from algae in the summer is effective and in line with sustainable development goals. In addition, this practice can be considered and recommended to aquaculture as an adaptive practice for maintaining surface water quality in the context of global warming.