Abstract:
Виробництво зерна є основою сільського господарства південного регіону України. Підвищення рівня ефективності виробництва зерна є найважливішим завданням державної аграрної політики, від вирішення якого залежить продовольча безпека країни. Несприятливі погодні умови, порушення технології призводять до значних коливань обсягів валових зборів та врожайності. Основними резервами підвищення ефективності є вдосконалення регіонального розміщення зернових культур, використання сучасних технологій та впровадження сортів і гібридів інтенсивного типу [1,2]. Саме тому агроекологічні умови вирощування основних сільськогосподарських культур повинні бути під постійним детальним контролем при використанні нових сортів та гібридів [3]. Кукурудза є основною зерновою культурою у світі [4,5]. Обсяги її виробництва щорічно зростають, і зростає попит на продукти переробки зерна кукурудзи. Особливо стрімко підвищився попит в останні роки у зв’язку з відчуженням частини продовольчого зерна для переробки на біоетанол [6,7,8,9,10]. Південь України має оптимальні умови для вирощування кукурудзи за показниками родючості ґрунтів та термічним режимом клімату [11,12]. Проте, урожайність кукурудзи та валові збори у південному регіоні мають схильність до непрогнозованих коливань, що потребує детального аналізу причин та прогнозу стабілізації кукурудзовиробництва.