Репозиторий Dspace

Соціально-економічна складова та напрями відродження галузі вівчарства у Херсонській області

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Ковальов, Дмитро
dc.date.accessioned 2020-06-10T18:18:10Z
dc.date.available 2020-06-10T18:18:10Z
dc.date.issued 2019-12
dc.identifier.citation Ковальов Д. В. Соціально-економічна складова та напрями відродження галузі вівчарства у Херсонській області. Агросвіт. Дніпро, 2019. №23. С. 42–48. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/3723
dc.description.abstract У статті вивчається та аналізується стан галузі вівчарства у Херсонської області за період 2000 по 2018 роки. Розглянуто основні показники діяльності сільськогосподарських підприємств усіх категорій, зокрема динаміки поголів'я, виробництва основних видів продукції, здійснено економічну оцінку сучасних особливостей розвитку галузі. Виявлено негативну динаміку виробництва основних видів продукції в господарствах усіх категорій. Встановлено, що сучасне вівчарство сконцентровано головним чином у господарствах населення, які виробляють 62% вовни та майже 100% баранини від загального виробництва області. Акцентовано увагу на унікальність біологічних властивостях овець та необхідності їх використання для рішення складних соціальних та економічних проблем розвитку регіону, для забезпечення народного господарства такими важливими продуктами, як вовна, овчини, смушки, баранина і молоко. Використовуючи результати дослідження, зроблено пропозиції щодо виведення з кризового стану та відродження галузі. ru
dc.description.abstract The article is studied and analyzed the situation of branch of sheep breeding in Kherson region for the period from 2000 to 2018 years. It is examined the main indicators of activity of agricultural enterprises of all categories, mainly dynamics of total number, production of the main kinds of production, it is done economic assessment of contemporary peculiarities in the development of this branch. For the period from 2000 to 2018 years the total number of sheep in all categories of economies of Kherson region reduced by 35.5 thousands of heads (by 41.8%). Reduction of the total number is done because of agricultural enterprises by 35.1 thousands of heads (by 27.6%). Sheep breeding charged into a small-scale commodity production where more than 50% of total number is located in economies of population. Average quantity of sheep in agricultural enterprises is only 6 heads. Contemporary sheep breeding is concentrated mainly in economies of population that produce 62.1% of wool and almost 100% of mutton from general volume of production of wool in Kherson region. According to the statistics in the year 2018 all categories of economies, there were produced 0.7 thousands of tons mutton in the final weight or at an average — 675 grams per capita per year and 2 grams per twenty-four hours. During the researched period the level of loss of production of wool in agricultural enterprises of Kherson region was in the limits of 41.9 % in the year 2016 — 85.8% in the year 2010. The level of loss of mutton in the researched years was from 14.0 % in the year 2005 to 58.0 % in the year 214. Rise of social and economic effectiveness of the branch of sheep breeding of region needs increase of production of goods on the base of growth of total number of sheep, their wool and meat productiveness, modernization of production of forage, technologies of keeping animals, precautions or inculcation of effective and relatively inexpensive schemes of treatment of illnesses. Together with improvement of sheep of native breed it is necessary to import genotypes of meat and milk directions of productivity and to create own reproductions for its propagation and acclimatization. Thanks to increase of production of mutton Kherson region can be exporter of the mentioned kind of sheep production and can get considerable flows of money.
dc.language.iso other ru
dc.publisher Дніпровський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject сільськогосподарські підприємства
dc.subject продуктивність
dc.subject вовна
dc.subject баранина
dc.subject sheep breeding
dc.subject agricultural enterprises
dc.subject productivity
dc.subject wool
dc.subject mutton
dc.subject вівчарство ru
dc.subject Кафедра загальноекономічної підготовки ru
dc.title Соціально-економічна складова та напрями відродження галузі вівчарства у Херсонській області ru
dc.title.alternative Social and economic component and directions of revival of branch of sheep breeding in Kherson region ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись