Репозиторий Dspace

Кооперативи та гібридні форми економічної співпраці малих товаровиробників у плодоовочевій галузі України

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Галат, Лариса Миколаївна
dc.date.accessioned 2020-06-10T09:28:16Z
dc.date.available 2020-06-10T09:28:16Z
dc.date.issued 2020-05
dc.identifier.citation Галат Л. М. Кооперативи та гібридні форми економічної співпраці малих товаровиробників у плодоовочевій галузі України. Агросвіт. 2020. № 9. С. 70–78. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/3689
dc.description.abstract Формування справедливих партнерських відносин малих сільськогосподарських виробників, що працюють у плодоовочевому секторі з середнім та великим бізнесом є проблемним питанням, тому пошук нових, альтернативних способів економічної взаємодії є важливим як для селянських господарств, так і для великих підприємств. Основною метою проведеного дослідження є визначення переваг, проблем та перспектив розвитку різних моделей партнерських відносин, що формуються між господарствами населення і кооперативами, вертикально інтегрованими підприємствами, гібридними формами реалізації інтересів суб'єктів ринку пов'язаними з функціонуванням плодоовочевої галузі. Дослідження наукової літератури щодо практики, проблем і переваг які сформувалися у співпраці малих форм господарювання у плодоовочівництві з бізнес-партнерами і суб'єктами відкритого ринку засвідчує, що кооперативні та різноманітні, у тому числі гібридні, форми взаємодії набувають розвитку та поступово сприяють підтвердженню статусу особистих селянських господарств, як повноцінних сільськогосподарських товаровиробників. У статті досліджено зарубіжний досвід та українські реалії у створенні і динаміці розвитку обслуговуючих кооперативів у середовищі особистих селянських господарств, що працюють у плодоовочівництві. Проаналізовано причини низької активності господарств населення у створенні обслуговуючих кооперативів у плодоовочівництві. Здійснено аналіз механізму співпраці господарств населення з підприємствами-агрегаторами та мережевими (гібридними) формуваннями. Проведено порівняльний аналіз факторів і мотивів, які спонукають особисті селянські господарства до співпраці з підприємствами-агрегаторами, квазікооперативами та іншими формами господарювання. Визначено основні переваги в моделях функціонування обслуговуючого кооперативу, підприємства-агрегатора, логістичного центру та інших гібридних форм взаємодії. Надані пропозиції щодо подальшого розвитку малих товаровиробників у галузі овочівництва, ягідництва і садівництва України. Зазначено, що для активного залучення господарств населення до кооперованих форм співпраці необхідне корегування національного законодавства в частині оподаткування обслуговуючих кооперативів та організаційна, інформаційна, фінансова підтримка держави, органів місцевого самоврядування та громадських інституцій у формуванні партнерських відносин співпраці. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Дніпровський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject плодоовочівництво ru
dc.subject особисті селянські господарства ru
dc.subject кооперативи ru
dc.subject підприємства-агрегатори ru
dc.subject гібридні форми співпраці ru
dc.subject Кафедра менеджменту організацій ru
dc.title Кооперативи та гібридні форми економічної співпраці малих товаровиробників у плодоовочевій галузі України ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись