Репозиторий Dspace

Фактори та тенденції розвитку овочівництва у Херсоснькій області

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Галат, Лариса Миколаївна
dc.date.accessioned 2020-06-10T08:41:22Z
dc.date.available 2020-06-10T08:41:22Z
dc.date.issued 2019-11
dc.identifier.citation Галат Л.М. Фактори та тенденції розвитку овочівництва у Херсонській області. Агросвіт. 2019. №22. С,9-18. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/3679
dc.description.abstract У статті здійснено комплексну економічну оцінку сучасного стану розвитку галузі овочівництва у Херсонській області, виявлено особливості її функціонування та основні фактори зростання продуктивності. Установлено, що серед регіонів України частка Херсонської області у виробництві овочів найбільша. За останні роки майже при незмінних площах, виробництво овочів як в Україні, так і у Херсонській області зростало. Проте темпи зростання обсягів виробництва у Херсонській області в двічі швидші. Проведено аналіз факторів, які позитивно впливають на розвиток овочівництва у Херсонській області. Серед них сприятливі погодноBкліматичні умови, розгалужена мережа каналів зрошення, запровадження сучасних техноB логій виробництва овочів на підставі застосування, високопродуктивних сортів і гібридів, ефективних хімічних заB собів захисту рослин, сучасних ресурсозберігаючих систем зрошення, розвинена переробна галузь, інфраструктура зберігання, ефективна логістика, оптові ринки та ін. Розглянуто структуру виробництва за категоріями господарств, за основними видами овочів, картоплі та башB танних культур. Проведено порівняння обсягів виробництва, урожайності основних культур в Україні та Херсонській області. Визначено, що товаровиробники Херсонської області отримували більш високі врожаї овочевих культур, ніж середні по Україні: урожайність огірків вища майже у два рази, помідорів та моркви — у 1,5 рази, цибулі — у 1,2 рази. Спостерігається тенденція зростання обсягів виробництва овочевих культур не традиційних для південного регіону: валове виробництво огірків та капусти зросло майже у 4 рази, моркви у 6 разів. Встановлено локальну концентрацію виробництва овочів, де у чотирьох районах області виробляється понад 80% валового збору овочів. Визначено шляхи подальшого розвитку галузі овочівництва на Херсонщині, яке має здійснюватися шляхом форB мування доданої вартості на вирощені овочі через переробку, доробку, пакування, просування на більш дорогі ринки Європи та інших частин світу. Обгрунтовано механізми удосконалення партнерських відносин між виробниками овочів усіх категорій з оптоB вими посередниками, торговельними мережами та підприємствами зберігання та переробки. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Дніпровський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject овочівництво ru
dc.subject господарства населення ru
dc.subject виробництво овочів, ru
dc.subject урожайність овочів ru
dc.subject Кафедра менеджменту організацій ru
dc.title Фактори та тенденції розвитку овочівництва у Херсоснькій області ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись