Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Воєвода, Надія | |
dc.contributor.author | Лозенко, Світлана | |
dc.date.accessioned | 2020-06-09T07:44:47Z | |
dc.date.available | 2020-06-09T07:44:47Z | |
dc.date.issued | 2020-04-28 | |
dc.identifier.citation | Лозенко С. І., Воєвода, Н. В. Дослідження результативності обробки виноматеріалів на базі ТОВ «Торгівельно виробнича компанія Квадро». Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь, 2020. - Вип. 20, т. 2. С. 168–174. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/3602 | |
dc.description.abstract | Стаття присвячена аналізу технологічного процесу обробки виноматеріалів за допомогою грузинського бентоніту та бентоніту «Супер» фірми «Еногруп». Основною метою публікації є визначення оптимальних технологічних режимів та параметрів процесу обробки виноматеріалів у виробничих умовах. Встановлено, що додавання бентоніту «Супер» фірми «Еногруп» дозволяє покращити органолептичні показники виноматеріалу, збільшити його вихід, зменшити бентонітові осади, зменшити кількісне використання цього агенту у 3-4 рази у порівнянні з грузинським. Визначено два варіанти технологічної схеми обробки виноматеріалу на виробництві вин ТОВ «Торгівельно виробнича компанія Квадро» (Херсонська обл., с. К. Лагері), що включає обробку бентонітом «Супер» фірми «Еногруп». | ru |
dc.description.abstract | The article is dedicated to the analysis of technological process of wine materials processing using Georgian bentonite and bentonite "Super" of the firm "Enogroup". The main purpose of the publication is to determine the optimal technological modes and parameters of processing process of wine in production conditions. The temperature of the wine material during processing must be from + 8°C to +18°C. First, a test treatment is carried out in the laboratory to determine the optimal doses of bentonite, gelatin and polyacrylamide. After determining the optimum dose required to stabilize the wine, the contents of cylinder are filtered through a carton filter and tested for spill resistance (the wine's ability to maintain stability over a certain shelf life). As a result of the conducted researches it is established that addition of bentonite "Super" of "Enogroup" company in wine materials has several advantages. It is concluded that the organoleptic characteristics of the wine material are significantly improved, the bentonite sediments are decreased, the wine yield is increased and the quantitative use of bentonite "Super" is reduced, namely 3-4 times compared to the Georgian agent, and therefore less bentonite susceptible is used and prepare with minimal energy costs for the enterprise. In the course of the research, two variants of the technological scheme of processing of wine material at the production of wines of the Trade and Production Company Kvadro LLC (Kherson region, K.Lagerie village) were identified. In accordance with the first, the bentonite treatment (if necessary with the addition of gelatin) or in the stream of bentonite with polyacrylamide, clarification, sedimentation and filtration is carried out sequentially. In the second embodiment gelatin treatment, clarification, precipitation, and filtration are performed. The article also describes the processing time of each above processes. | |
dc.publisher | Таврійський державний агротехнологічний університет ім. Д. Моторного | ru |
dc.subject | виноматеріали | |
dc.subject | технологічна схема | |
dc.subject | технологічний режим | |
dc.subject | виноробство | |
dc.subject | бентоніт | ru |
dc.subject | Кафедра інженерії харчового виробництва | ru |
dc.title | Дослідження результативності обробки виноматеріалів на базі ТОВ «Торгівельно виробнича компанія Квадро» | ru |
dc.title.alternative | RESEARCH RESULTS OF WINE PRODUCTS PROCESSING BASED ON QUADRO TRADING PRODUCTION COMPANY | ru |
dc.type | Article | ru |