dc.contributor.author |
Самайчук, С.І. |
|
dc.date.accessioned |
2020-06-01T08:42:12Z |
|
dc.date.available |
2020-06-01T08:42:12Z |
|
dc.date.issued |
2020-05 |
|
dc.identifier.citation |
Самайчук С. І. Сучасний стан та перспективи розвитку молочного скотарства в Херсонській області. Ефективна економіка. 2020. № 5. 7 с. |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/3498 |
|
dc.description.abstract |
Однією з основних задач сільського господарства країни є забезпечення її продовольчої безпеки. Молочне скотарство є основною ланкою молокопродуктового підкомплексу, ефективне функціонування якого переважно визначається рівнем розвитку виробництва в даній галузі. У статті розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку молочного скотарства в Херсонській області. Проаналізовано динаміку обсягів виробництва молока, його структуру у валовій продукції сільського господарства; поголів’я великої рогатої худоби; середньорічний надій молока від однієї корови. Визначено, що 84% загального поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі 89,9% корів, зосереджено в господарствах населення. Встановлено, що галузь молочного скотарства в області зазнає певних труднощів, до числа яких належить скорочення поголів’я тварин, відсутність стабільної кормової бази, незадовільний рівень селекційно-племінної роботи та технологічного забезпечення, недостатнє державне фінансування. За результатами дослідження надано пропозиції щодо подальшого розвитку та ефективного функціонування галузі. |
ru |
dc.description.abstract |
One of the main tasks of the country's agriculture is to ensure its food security. Dairy farming is the main link of the dairy subcomplex, the effective functioning of which is mainly determined by the level of production development in this industry. The article considers the current state and trends in the development of dairy farming in the Kherson region. The dynamics of milk production volumes, its structure in the gross output of agriculture and average annual milk yield per cow are analyzed. It is estimated that 84% of the total cattle population, including 89.9% of cows, are concentrated in households. The number of cattle in all categories of farms during the study period decreased by 141 thousand heads or 59.5%, including cows - by 60.3 thousand heads or 49.2%.
Due to a significant decline in the number of cows, milk production in 2018 compared to 2000 in farms of all categories decreased from 320.1 thousand tons to 284.4 thousand tons or 11.2%, in agricultural enterprises - from 98 , 6 thousand tons to 45.1 thousand tons or 54.3%, and in households - increased from 221.5 thousand tons to 239.3 thousand tons or 8.0%. During the study period in the Kherson region there is an increase in productivity of cows. Thus, in farms of all categories the average annual milk yield per cow increased from 2122 kg in 2000 to 4118 kg in 2018, in agricultural enterprises - from 1191 kg to 7777 kg, and in households - from 3284 kg to 3879 kg. A significant increase in milk yield in agricultural enterprises (6.5 times) was achieved due to the improvement of breeding, veterinary care and livestock, introduction of modern feeding technologies. At the same time, the growth of milk productivity in these enterprises did not compensate for the decline in milk production associated with the reduction in the number of cows.
It is possible to get out of such a difficult situation, which is observed in dairy farming, by gradual revival of the industry and implementation of a multifaceted process that requires deepening specialization and concentration of milk production; improvement of selection and breeding work; development of fodder base aimed at full feeding of productive herd; introduction of the latest technologies and modern equipment for milk production and storage; improving the mechanism of state support for the industry. |
|
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Дніпровський державний аграрно-економічний університет |
ru |
dc.subject |
валова продукція |
|
dc.subject |
продуктивність |
|
dc.subject |
кормова база |
|
dc.subject |
рентабельність |
|
dc.subject |
ефективність |
|
dc.subject |
dairy farming |
|
dc.subject |
animal husbandry |
|
dc.subject |
gross output |
|
dc.subject |
productivity |
|
dc.subject |
fodder base |
|
dc.subject |
profitability |
|
dc.subject |
молочне скотарство |
ru |
dc.subject |
тваринництво |
ru |
dc.subject |
Кафедра готельно-ресторанного та туристичного бізнесу |
ru |
dc.title |
Сучасний стан та перспективи розвитку молочного скотарства в Херсонській області |
ru |
dc.type |
Article |
ru |