Abstract:
В умовах глобальних змін клімату у бік посилення посух та літньої спеки, що за прогнозами вчених будуть продовжуватись ще впродовж тривалого часу, важливого значення набувають посухостійкі та жаростійкі культури, до яких належить сорго. Завдяки своїм біологічним властивостям – високій посухостійкості, жаростійкості, солевитривалості та невибагливості до ґрунтів, значному потенціалу продуктивності ця культура за належної агротехніки ніколи не буде збитковою, а її вирощування сприятиме покращенню кормової бази країни, підвищенню біологічної активності ґрунтів та покращенню їх структури.
Висока врожайність сорго вимагає використання значної кількості елементів живлення, що забезпечується внесенням добрив. Ступінь впливу добрив на продуктивність сорго неоднакова і залежить від видів, норм, способів, строків їх внесення та ґрунтово-кліматичної зони вирощування культури.