Abstract:
Від системи і способу утримання худоби значною мірою залежить її продуктивність, здоров'я, витрати коштів і матеріалів для будівництва приміщень, засобів механізації, затрати ручної праці на догляд за тваринами. Застосування ресурсозберігаючих технологій утримання м'ясної худоби сприяє значному підвищенню рівня рентабельності галузі - Алтухов Ю.П.,2004. У господарствах, що розводять м'ясну худобу, використовують дві системи утримання: цілорічну стійлову і стійлово-пасовищну (взимку - стійлово-вигульну, влітку - пасовищну).
Основними критеріями, за якими організують культурні пасовища, являються - тривалість перодів випасання, період відпочинку, період випасання в одному циклі, розмір загонів, площа одного загону, потреба у пасовищному кормі за один цикл випасання, середня урожайність пасовища за сезон, кількість циклів випасання за пасовищний період, потреба у пасовищному кормі за один цикл випасання, добова потреба у пасовищному кормі на все поголів’я, тривалість випасання худоби в одному циклі, концентрацію поголів’я, площа пасовища, щільність поголів’я.
Для отелення корів і нетелей в приміщенні (під навісом) влаштовують денники. При отеленні в денниках полегшуються догляд за коровою та телям, надання їм вчасної допомоги при отеленні та першому ссанні. Отелення в денниках закріплює материнські якості корів, оскільки при отеленні в стаді часто сильніші корови заважають матері облизати теля і навіть відганяють її, що нерідко призводить до відмови корови приймати теля.